Programok nyelvtanuláshoz I.
2004/12/05 08:00
6176 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hogyan is jön ide ez a téma ? Hát úgy, hogy bemutatok néhány internethez kapcsolódó szótárat, és egy szuper gyakorló programot. A szótárak pedig mindig aktuálisak maradnak, hiszen a hálózatok hálózatáról, az Internetről állandóan frissíthetők, vagy éppen ott találhatóak. Lássuk a kínálatot - Elsőként a SZTAKI szótárat mutatjuk be.

SZTAKI online szótárak

SZTAKI Szótár projekt SZTAKI Szótár Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya által készített SZTAKI Szótár a magyar web legkedveltebb ingyenes, non-profit szótár szolgáltatása. A SZTAKI Szótár 1996-ban, a magyar web első interaktív szolgáltatásai között indult egy angol-magyar szótárral és heti 3500 látogatóval. 2004-ben már 5 szótárral és napi 60.000 látogatóval (+400.000 oldal letöltés [PI] - Webaudit adatok) népszerű napilapok on-line kiadásaival és tematikus portálok forgalmával vetekszik. A SZTAKI Szótárat az Elosztott Rendszerek Osztálya munkatársai a szabadidejükben készítik a nyelvtanulók és nyelvek iránt érdeklődő számára. Szótárak Angol-magyar, magyar-angol szótár (185.000 szópár) Német-magyar, magyar-német szótár (41.000 szópár) Francia-magyar, magyar-francia szótár (10.000 szópár) Holland-magyar, magyar-holland szótár (145.000 szópár) Olasz-magyar, magyar-olasz szótár (8.000 szópár) Webster's Ninth New Collegiate Dictionary, angol értelmező szótár (128.000 definíció, 21.000 a tezauruszban)

Szótárakhoz kapcsolódó szolgáltatások

Hangos szótár. A SZTAKI hangos szótár segítségével a magyar vagy angol szavak kiejtése nem csak elolvasható, de meg is hallgatható. A hangos szótárat a kereső formban a "kiejtés a szó fölött", "kiejtés a szócikkben" vagy a "hangos szótár" opciók beállításával lehet beizzítani. A hangos szótár akkor használható, ha a találati listában a szó mellett megjelenik a ikon. Erre klikkelés, aztán hallgatás.

Kiejtés. A SZTAKI Szótár az angol és német szótárakhoz biztosítja a szavak nemzetközi IPA (International Pronunciation Association) kiejtési jelölését is. A kiejtés megjeleníthető a találati listában a szócikkekben, vagy az egérrel kijelölt szavak fölött.

Szószedet. A SZTAKI Szótár Szószedet szolgáltatással nagy terjedelmű szövegek szavait egy menetben kikeresi, összegyűjti és rendezi a Szószedet-gyártó gép a hatékonyabb fordítás-támogatás érdekében. A szolgáltatásnak jelenleg a tesztüzeme zajlik, amely angolról magyarra és magyarról angolra működik.

SZTAKI Szótár Mozilla/FireFox/Netscape kereső plugin. A SZTAKI Szótárak Mozilla alapú böngészőkben kereső szolgáltatásként a Sidebarból is használhatók. A Sidebaron kereszül egyszerre több szótárban is kereshetnek, s az eredmények egy összevont listában jelennek meg.

SZTAKI Szótár a középső ujjban. A SZTAKI Szótár fordítási szolgáltatásai nem csak a http://szotar.sztaki.hu vagy http://dict.sztaki.hu oldalakon keresztül, hanem közvetlenül a böngésző környezeti (jobb egérgombos) menüjéből is elérhetők Mozilla alapú böngészőkben (Mozilla, FireFox, Netscape), Internet Explorereben és Operában.

Bookmarklet. A bookmarklet egy speciális link, amely egy kis JavaScript kódot tartalmaz, ami valamit csinál, jelen esetben egy tetszőleges oldalt nézegetve, egy szót kijelölve az oldalon megadja az adott szó fordítását valamely más nyelven. A bookmarklet link annyiban speciális, hogy csak kedvencek/bookmarkok közé fölvéve működik, akkor viszont rohadt jól.

Ezt még a WAP is látja. A SZTAKI Szótárak elérhetők WAP-on keresztül is. Ehhez semmi mást nem kell tennie, mint WAP képes telefonjával meglátogatja a http://szotar.sztaki.hu/index.wml oldalt, s begépeli a lefordítandó szót.

SZTAKI hangos szótár


A SZTAKI hangos szótár segítségével nem csak elolvashatja egy-egy szó fordítását, de meg is hallgathatja annak kiejtését.

A hangos szótár azért nagyon jó dolog, mert ha még egy morzsányi szeretet is volt irántunk a velünk egy szobában dolgozóban vagy lakóban, akkor ezt a morzsányit atomnyira (vagy ha univerzumnyi szeretetről indultunk, akkor morzsányira) apaszthatjuk a SZTAKI hangos szótár rendszeres, de még inkább állandó használatával. Tapasztalatunk szerint ugyanis nincs annál idegesítőbb, mint ha valaki napjában 117 alkalommal mondatja ki a szótárral, hogy cicik, vagy igyekszik kideríteni, hogy a farkaskutyát valóban fajkaskutyának ejti-e.

A hangos szótárat egy ún. Text-To-Speech (TTS) program valósítja meg, amely bármely szöveget képes hanggá alakítani. Szerencsés esetben pont azzá a hanggá, amit egy rendes beszélő is kiadna, ha elolvasná a szót. Ilyen text-to-speech programból van sokféle, de a többség vagy úgy szól, mintha Darth Vader egy vedlő Woockieval a szájában próbálna Modern Talkingot énekelni, vagy sokba kerül. A SZTAKI Szótárhoz a TTS-t a K-Pro Informatikai Kft. ajánlotta fel ingyen, ezért őket szeretjük. Az általuk adott TTS elég jó minőségű, de azért vannak még kisebb hibái, ezeket kérjük nézzék el nekünk.

A SZTAKI hangos szótár jelenleg a következő nyelveken érhető el:

angol
magyar
A hangos szótár használatához a "kiejtés a szó fölött", "kiejtés a szócikkben" vagy a "hangos szótár" opciót kell beállítani a kereső opciói közül. Ha a hangos szótár működik, akkor a szócikkben a szó vagy annak fordítása mögött megjelenik egy kis hangszóró (), amire kattintva meghallgathatja a szó kiejtését.
A hangos szótár használatához ezenkívül az obligát hangkártya, hangszóró és némi jó érzés is szükséges, hogy a nap végére a négyszázadik kimondott angol szó után a kollegájának ne kelljen Önt egy láda vérmókussal apró darabokra marcangoltatnia.

Kiejtés

Nincs átejtés, kiejtés van!

"A szótár kiejtés nélkül olyan, mint a közönséges erszényes medve közönség nélkül." /tbyte/ Nagy igazság ez , bár sehol sincs ahhoz képest, hogy a SZTAKI DSD Emelésmechanikai és Ejtéstechnológiai kutatócsoportja pénzt, emberéletet és MySQL-t nem kímélve megalkotta a Nagy Kiejtési Adatbázist, amelyből az angol és többé-kevésbé a német szavak kiejtése is megtudható. Emlékeznek, ezek azok a kriksz-krakszok a nagyh Országh szótárbanh, amit inkvizíciós jelleggel szoktak visszakérdezni rosszkedvvel ébredő angoltanáraink.
És hogyan tudom használni?
A kiejtéshez kétféle módon juthatnak hozzá a kereső felület kiválasztó dobozának értelemszerű beállításával:

"Kiejtés a szó fölött". Ez egy neon elegáns megoldás: az egérrel tessenek a kíválasztott angol szó fölé mozogni, ami alatt egy kis ablakban felugrik a szó amerikai és/vagy brit angol kiejtési képe. Német szavakkal ugyanígy, csak az eredmény a hoch deutch kiejtési kép. Pl.:

"Kiejtés a szócikkben". Ebben az esetben a kiejtési kép az angol/német szavak alatt jelenik meg. Ez a módszer egy kicsit lassítja az eredmény generálást, ezért felnőtt böngészőinknek inkább a "Kiejtés a szó fölött" megoldást javasoljuk. Pl.

Úgy néz ki, hogy a "Kiejtés a szó fölött" varázslás Internet Explorerrel, Netscape 4-el unixokon és Netscape 6-tal bárhol működik. A "Kiejtés a szócikkben" működik elvileg minden kép megjelenítésre alkalmas böngészővel. Innen már csak néhány lépés, hogy a rendszert hangos szótárrá fejlesszük, ha Önök is szeretnék. Ez a néhany lépés persze hónapokig fog tartani és csak jelentős mogyorós csoki megvesztegetések árán lehetséges. Ugye értik? ;-)

Izé, de mik ezek a kriksz-krakszok?
Azok az IPA (International Pronunciation Association) által megállapított nemzetklözi kiejtési jelek. A szótárban használt jelekről részletes leírást találhat itt.

Szószedet

A Szószedet az alábbi URL-en érhető el: http://szotar.sztaki.hu/szoszedet

Hogyan is működik a Szószedet?
A Szószedet használata alapvetően 3 lépésből áll:

A fordítás nyelvének kiválasztása: az oldal tetején található kiválasztó dobozból válassza ki a forrás- és célnyelvet.

A szöveg megadása. Ez kétféle képpen történhet:

URL: itt adhatja meg annak az oldalnak az URL-jét, amelyről szószedetet szeretne készíteni
Szövegbeíró mező: ide írhatja vagy másolhatja be a szöveget, amelyről szószedetet szeretne kapni
"Szószedet készítése": a nagy gomb a lap alján, ami elindítja a szószedetgyártást.

Mivel ez egyelőre csak próbaüzem, nagy terjedelmű szövegek fordítására nincs mód. Egyszerre maximum 200 szavas szöveget lehet kiszótárazni.

Hogyan néz ki az eredményoldal?
A szószedet alapbeállításban mondatonként darabolja és szótárazza ki a szöveget. Az eredményoldalon ennek megfelelően mondatonként lépegethetünk az eredeti szövegen, amely alatt táblázatos formában megjelennek a mondat szavai, s a Szószedet-gyártó gép által megtalált és sorba rendezett jelentések, a legvalószínűbb jelentések sorrendjében (a legfelső a legvalószínűbb). Minden eredményoldal alján található egy link, amellyel megkapható a szószedet nyomtatási képe. A nyomtatási kép a teljes szöveg összes szavára vonatkozik, nem csak az éppen látható mondat szavaira.

Milyen beállítási lehetőségek vannak?
Az alapbeállítások a "Szószedet-beállítások" gomb segítségével módosíthatók. A lehetséges beállítások:
A rendezés sorrendje
ABC-rendben: ekkor a szószedet az eredeti szövegben található szavak ABC-sorrendjében jelennek meg
Szövegbeli hely szerint: a szószedet szavai ugyanolyan sorrendben jelennek meg, ahogy az erdeti mondatban.

Szószedet darabolása: itt megadható, hogy maximum hány legvalószínűbb jelentést keressen és találjon a Szószedetgyártó gép.

Nyomtatható verzió: a keresés eredménye rögtön a nyomtatható verzió legyen

Milyen funkciók várhatók még?
A Szószedet alkalmazást folyamatosan fejlesztjük egyrészt olyan szempontból, hogy minél inkább a releváns találatokat adja vissza, másrészt még izgalmasabb és praktikusan használható felhasználói felületeket szeretnénk készíteni. A fejlesztésekről a következő negyedévi kiadásokban rendszeresen beszámolunk.

Böngésző integráció

A Mozilla és Mozilla alapú böngészők, pl. FireFox támogatják az ún. Sidebar alkalmazását. A Sidebar egy a bookmarkoknál inteligensebb felület, amelyben különböző hasznos weben elérhető szolgáltásokat lehet összegyűjteni, s onnan használni. A webes szolgáltatások közül a leggyakrabban használt keresési szolgáltatásokra is készült egy Sidebar alkalmazás, ami tetszőlegesen bővíthető, hogy bármilyen kereső szolgáltatással együtt tudjon működni.

Ilyen bővítményeket, pluginokat valósított meg Szabó Attila a SZTAKI Szótár szótáraihoz, amelyeket az alábbi linkekre kattintva tudnak telepíteni. A telepítéshez többnyire rendszergazdai jogosultság szükséges, mert csak globálisan lehet a keresőket telepíteni, a felhasználói profilba nem. Pontosabban írási jog szükséges a keresők könyvtárához, például Windowson C:Program FilesMozillasearchplugins, illetve Linuxon /usr/lib/Mozilla/searchplugins.

Telepítés után a szótári keresők az F9 gyorsbillentyűvel vagy a View >>> Show/hide >>> Sidebar menüvel elővarázsolt Sidebarban a "Search" fülben lesznek megtalálhatók.


angol-magyar - SZTAKI angol-magyar szótár
magyar-angol - SZTAKI magyar-angol szótár
német-magyar - SZTAKI német-magyar szótár
magyar-német - SZTAKI magyar-német szótár
francia-magyar - SZTAKI francia-magyar szótár
magyar-francia - SZTAKI magyar-francia szótár
olasz-magyar - SZTAKI olasz-magyar szótár
magyar-olasz - SZTAKI magyar-olasz szótára
holland-magyar - SZTAKI holland-magyar szótár
magyar-holland - SZTAKI magyar-holland szótár
Az "Internet Search" beállítások az Edit >>> Preferences >>> Navigator >>> Internet Search ablakban tovább állíthatók.

A SZTAKI Szótár kereső szolgáltatások eltávolításához Windowson C:Program FilesMozillasearchplugins, illetve Linuxon /usr/lib/Mozilla/searchplugins könyvtárból törölni kell a megfelelő "sztaki_official_" kezdetű .src és .png fájlokat.

A kereső szolgáltatások ötletéért és a megvalósításában nyújtott segítségért köszönet Szabó Attilának, a szép ikonokért pedig Lieszkovszky Károlynak!

Szótár a középső ujjban.

Hogyan mûködik a középsõ ujjas SZTAKI Szótár? A középsõ ujjas SZTAKI Szótár úgy mûködik, hogy bármely weboldalt nézegetve, majd abban kijelölve egy szót és megnyomva a jobb egérgombot elõugrik a környezetérzékeny menü, benne egy SZTAKI Szótáras fordító linkkel. Ha ezt kiválasztja, a kijelölt szó fordítása megjelenik egy felugró ablakban. Ez a megoldás nagyban hasonlít a Bookmarkletekhez, és működik egy csomó böngészővel, úgy mint Internet Explorerrel, Mozilla alapú ketyerékkel (Netscape, Mozilla, Firefox) és Operával is. A funkció telepítése és további taglalása akár egy újabb cikk anyaga is lehetne, ezért álljon itt egy link a konkrét oldalra.

Bookmarklet

Mi az a bookmarklet?
A bookmarklet egy speciális link, amely egy kis JavaScript kódot tartalmaz, ami valamit csinál, jelen esetben egy tetszőleges oldalt nézegetve, egy szót kijelölve az oldalon megadja az adott szó fordítását valamely más nyelven. A bookmarklet link annyiban speciális, hogy csak kedvencek/bookmarkok közé fölvéve működik, akkor viszont rohadt jól. Ez viszont azt is jelenti, hogy a SZTAKI szótár bookmarkletet használat előtt telepíteni kell, ami nem valami veszedelmes dolog, ne tessenek megijedni.

Mit tud a SZTAKI szótár bookmarklet?
Ha már telepítette akkor a bookmarklet 2 üzemmódban tud működni:

Egyszerűen ráklikkelve: feldob egy kis ablakot, ahova beírhatja a keresett szót, majd OK-t nyomva egy új ablakban megadja a beírt szó fordítását valamely más nyelven.
Egy szót kijelölve egy tetszőleges web oldalon: a kijelölt szó fordítását adja meg egy új ablakban.

Szótár a WAPon

WAP-os mobiltelefonról begépelve a
http://szotar.sztaki.hu
URL-t egy menü jelenik meg ahol kiválaszthatja a szótárt és a fordítás irányát. Nokia és Ericcson telefonok tulajdonosai azt nyilatkozták, hogy ez így működik, és ehhez még meg sem kellett őket fenyegetnünk. Ha mégsem működne, akkor lehet még próbálkozni a
http://szotar.sztaki.hu/index.wml
URL-lel. A cikk elkészítéséhez a SZTAKI oldalain található információk lettek felhasználva.

Sulinet a Pinteresten!