Programok nyelvtanuláshoz II.
2004/12/05 08:00
4184 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A sorozat következő részében folytatjuk a programok bemutatását, a jDict programmal és a Jómagam szótárral. Akárcsak a SZTAKI szótár projekt, ezek is magyar fejlesztések, azonban már elműködnek offline környezetben, így akkor is kéznél vannak, ha éppen nincs kéznél internet vagy wap böngészős mobiltelefon, pl. egy erdélyi borospince mélyén, amint újdonsült holland barátainkkal szeretnénk arról beszélni, miért is gyenge ott a térerő...

jDictionary

http://jdictionary.sourceforge.net/ A Kertész Csaba által fejlesztett jDictionary egy platformfüggetlen, java nyelven írt alkalmazás. Kiforrott alkalmazásról van szó, több linux disztribúcióba beépítve is megtaláljuk. Létezik belőle Windowsos, linuxos, sőt series60 mobiltelefonokon futó változat is, bár ez utóbbi már fizetős verzió. A program azonban kiválóan használható, az alábbi nyelv adatbázisokat tölthetjük le hozzá az internetről, plugin formájában: Magyar, angol, német, spanyol, svéd, szerb, francia. A nyelvek párosítása egyelőre csak korlátozott számban elérhető, azonban az interlingua párosítások szaporodtával valamelyest könnyebb lesz majd dolgozni addig is, amíg elkészül a pl. szerb-magyar szótár.

Jómagam Szótár 7.5

Gácsfalvy László munkája a Szótár 7.5.


Hogy milyen nyelveken ? Közvetlenül a programból juthatunk hozzá a webkiszolgálón közzétettek között válogathatunk és tölthetjük le azt, amelyre szükségünk van. Kétirányú szótárként is használhatjuk. Szókincsét szabadon bővíthetjük. A vágólapról beillesztett szöveg fordítására is alkalmas, amit nem talál meg, azt egy legördülő menübe helyezi be. A szavak keresése gyorsan történik: ahogy írjuk be a keresési mezőbe a szót, úgy változik a megjelenített szavak listája. A szótárban egyébként le/föl közlekedhetünk, ha csak úgy böngészünk. A program nyomtatásra is ad lehetőséget. Az angolról magyarra vagy magyarról angolra történő fordítást a gyorskereső könnyíti meg, melynek felső mezőjében kijelölt szó jelentését az alsó mezőben tekinthetjük meg. A külön letölthető Teszt Elek alkalmazás teszteket generál a szótár anyagából, amivel gyarapíthatjuk vagy lemérhetjük tudásunkat.

A program különlegessége, hogy többnyelvű szótárprogram, mely ugyan szöveget nem képes fordítani, (nyelvi elemzést nem végez) azonban tesztőleges hosszban képes kiszótárazni azt.

A szótár program ingyenes, mind magánszemélyek, mind cégek, más intézmények részére. Ingyenesen regisztrálható, akár levélben, akár a lenti űrlapot kitöltve. A regisztrációval csupán az Ön E-mail címe, és választott felhasználóneve kerül eltárolásra, az adatokhoz harmadik személy nem férhet hozzá. A regisztrál felhasználók igénybe vehetik ingyenes telefonos tanácsadás szolgáltatást, valamint havi egy külső reklám mentes hírlevelet kapnak honlapomon, vagy az adott programban megjelent újdonságokról.
A szótár program "AS IS", vagyis a szerző a használatából, telepítéséből, felhasználásából eredő semminemű kárért felelősséget nem vállal, garancia semmilyen formája igénybe nem vehető. A felhasználó a program telepítésével ezt elfogadja.

Teszt Elek


http://www.jomagam.hu/programok/tesztelek.htm

Szintén Gácsfalvy László munkája ez a remek tesztprogram, ami szorosan kötődik az előzőekben bemutatott Szótár programhoz.

Teszt Elek közreműködésével különféle témakörökben adhatunk számot tudásunkról, vagy gyakorolhatunk a vizsgára. A kategória kiválasztása után következnek a kérdések. Teszt Elek azonnal értékeli válaszunkat, és mutatja a százalékos arányt az összes kérdés alapján. Saját magunk is állíthatunk össze háromféle feladatsort vagy kész teszteket tölthetünk le az internetről.

A Teszt Elek programmal tesztelheti önmagát, műveltségét, tudását. A teszteket egy kicsit lejjebb lehet megtalálni, vagy a telepített program képes letölteni őket.
Jelenlegi verzió három féle tesztet képes futtatni:

Normál teszt, vagyis a helyes válaszok is a képernyőn vannak, melyek közül választhat.
Teszt válaszadással, vagyis a helyes választ Önnek kell begépelnie
Nyelvi teszt, vagyis szókikérdező, a helyes választ Önnek kell begépelnie.
Ön is készíthet teszteket, akár saját célra, akár elküldheti részemre publikálásra.

A V3 sorozatú programok már képek megjelenítésére is alkalmasak.

A jelenlegi új verzió tartalmazza az Okító V1 programot is, mellyel szótár állományok (*.dict) valamint teszt állományok nyithatóak meg (*.teszt). A program csupán annyit csinál, hogy bizonyos időközönként egy szöveget mutat meg, pl. egy szópárt, ha egy szótár állományt nyitott meg vele, így segítve azok memorizálását.

A programhoz kapcsolódik a Szótár V7 program is, ugyanis az képes nyelvi tesztek generálására.

A Teszt Elek program ingyenes, mind magánszemélyek, mind cégek, más intézmények részére. Ingyenesen regisztrálható, akár levélben, akár a lenti űrlapot kitöltve. A regisztrációval csupán az Ön E-mail címe, és választott felhasználóneve kerül eltárolásra, az adatokhoz harmadik személy nem férhet hozzá. A regisztrál felhasználók igénybe vehetik ingyenes telefonos tanácsadás szolgáltatást, valamint havi egy külső reklám mentes hírlevelet kapnak honlapomon, vagy az adott programban megjelent újdonságokról.
A Teszt Elek program "AS IS", vagyis a szerző a használatából, telepítéséből, felhasználásából eredő semminemű kárért felelősséget nem vállal, garancia semmilyen formája igénybe nem vehető. A felhasználó a program telepítésével ezt elfogadja.

Sulinet a Pinteresten!