Tanulj helyben helyiektől!
2013/02/25 15:18
3261 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A nyelvtanulás korunk egyik legfontosabb követelménye. Az idegen nyelv tanulása jó lehetőség más nemzetek kultúrájának megismerésére, nyitottabbá tesz.

tanulj helyben helyiektől

A 2012-es Eurobarométer felmérés szerint az európaiak közel háromnegyede (72%) egyetért azzal az uniós célkitűzéssel, hogy mindenki tanuljon meg legalább két idegen nyelvet. Az Európai Unió jelenleg 23 hivatalos nyelvet ismer el. Az európaiak kétharmada (67%) az angolt tartja a két leghasznosabb idegen nyelv egyikének. A további leggyakoribb nyelvek a német (17%), francia (16%), spanyol (14%), kínai (6%).

A magyar válaszadók szerint is az angol (64%) és a német (45%) a két legjobban hasznosítható idegen nyelv. Nyelvtudásukat a legjobban külföldi nyaraláskor, barátokkal való kommunikációban, könyvek, magazinok olvasásakor, internetezéskor és filmnézéskor használják leginkább.

A nyelvtanulásra számos lehetőség kínálkozik, itthon és külföldön, de vajon milyen tényezők segítik a használható idegennyelv-ismeret elérését? Vajon jobban ragad-e ránk a tudás, ha anyanyelvi környezetben tanulunk vagy dolgozunk?

A következőkben Simon Tündével, a Study Time Hungary oktatási referensével beszélgetünk külföldi nyelvtanulási programokról.

Milyen érvek szólnak a külföldi nyelvtanulás mellett?

A külföldi nyelvtanulás mellett szóló elsődleges érv az, hogy egy anyanyelvi környezetben történik a nyelvtanulás, ami sokkal hatékonyabbá teszi a nyelv elsajátítását. Emellett ezek a programok egyben fejlesztik a tanuló személyiségét is, hiszen  egy új környezetben találja magát, ahol az ország anyanyelvén kell a mindennapos dolgokat intéznie. Egy ismeretlen országba való út arra is jó, hogy megismerjünk egy a sajátunktól idegen környezetet, az ott élő emberek szokásait és magát a kultúrát. Ezáltal nyitottabb gondolkodást is eredményezhet egy külföldön eltöltött időszak. Az idő előrehaladtával nemcsak a nyelvtanulás folyamata gyorsul fel, hanem több sikerélmény is éri a diákot, hiszen el tud igazodni egy idegen nyelvi környezetben minden gond nélkül.

Milyen hosszú külföldi tartózkodás hoz eredményt? Nálatok milyen lehetőségek közül lehet választani?

Először is felmérjük a diákok esetében, hogy milyen nyelvtudással rendelkeznek és ennek megfelelően alakítjuk ki a megfelelő programokat számukra. Ugyanis egy kezdő nyelvtudással rendelkező diák nem tanul meg felső szinten beszélni 3-4 hónap alatt, viszont egy középfokú nyelvtudással rendelkező diáknak egy 3-4 hónap már megadja a magabiztos középfokú vagy akár felsőfokhoz közelítő nyelvismeretet. Ez természetesen attól is függ, hogy mi a diák végső célja és mennyire motivált a nyelvtanulásban. Nálunk a 2-4 hétig terjedő nyelvi táboroktól a 6-7 hónapos nyelvi kurzusokig megtalálhatóak programok. Ügyfeleink általában a hosszabb programokat keresik.

Mit tanácsoltok, merre, hogyan induljon el a lelkes, tanulni vágyó fiatal? A külföldi tanulási lehetőségek közül korosztály vagy személyiségtípus alapján kinek, mit ajánlotok?

Mi minden esetben a jelentkező igényinek megfelelően ajánljuk ki a programjainkat. Ehhez ismernünk kell minden esetben a diák személyiségét, igényeit, céljait és egyben anyagi hátterét is. Ennek ismeretében tudjuk, hogy mely programunk felel meg legjobban az igényeknek. Általában a 14-17 éves korosztálynak a nyári táborokat, 2-4 hetes kurzusokat ajánljuk, míg az idősebb, 18 éves kortól pedig a tanulás és munkaprogramokat ajánljuk, melynek keretében nemcsak nyelvet tanulhatnak, hanem dolgozhatnak is a diákok az ott tartózkodásuk alatt. Ez egyben az egyik legsikeresebb programunk is. Az utóbbi időben Európán kívüli célországok mint Amerika, Ausztrália és Kanada is az egyre kedveltebb úti célnak számít.

Nálatok melyik úti cél a legkeresettebb? Miben látjátok népszerűségének titkát?

Nálunk főként Kanada és Ausztrália a legkeresettebb tengerentúli országok hosszú távon, hiszen ezen országok bevándorlás politikája igen kedvező abból a szempontból, hogy a diákok dolgozhatnak tanulóként. Emiatt kevesebb anyagi befektetéssel is jelentkezhetnek egy programra, hiszen a későbbiekben képesek lesznek saját megélhetésük finanszírozására.

Van-e különösen kedves vagy emlékezetes történetetek a szervezés kapcsán?

Számtalan kedves történetünk akad, annyi, hogy nehéz lenne egyet kiragadni. Úgy érezzük összességében minden egyes történet kedves számunkra, hiszen minden nagyobb kihívást eddig meg tudtunk oldani! Manapság olyan ügyfelek jönnek hozzánk, akiket már előző ügyfeleink ajánlottak és ez számunkra az igazi visszajelzés, hogy szakértelmünket és segítségünket megtisztelve mások figyelmébe ajánlanak.

Sulinet a Pinteresten!