Tudtad-e… #2 – A brit királyi család
2014/08/19 08:00
2016 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Sokan azt mondják, nekik csak megszületni volt nehéz. Hogy ez így van-e, azt gondolja végig mindenki, aki már élt úgy, hogy minden lépését elképesztő mennyiségű újságíró és paparazzi követi. Nos, mit tudhatunk a jelenlegi uralkodóról és családjáról? (Ide kapcsolódó kérdések bármilyen nyelvi vizsgán fölmerülhetnek!)

tudtade

16 ország feje

Az eredeti nevén British Royal Family-ként emlegetett közösség a Windsor uralkodóház leszármazottaiból áll. Ennek központja a jelenlegi királynő, II. Erzsébet (Elizabeth II), aki 88 éves, ebből 62 évet már az őt megillető trónon töltött.

Hivatalosan Nagy-Britannia (Great Britain) és a Nemzetközösségi királyság (Commonwealth Realm) feje — ez utóbbi fogalom takarja azt a 16 országot (pl. Ausztrália), ahol királyság az államforma, és ezt a szerepet II. Erzsébet gyakorolja.

Az államforma egész pontosan alkotmányos monarchia, vagyis a királynő uralkodik, de nem kormányoz. Nincs szavazati joga, a parlament alsóházába be sem léphet. Az anglikán egyház vezetőjeként mintegy „pápa” is. A szerepe főleg reprezentatív: utazik a nagyvilágban, megnyitókat tart, bizonyos, kiemelten fontos társadalmi ügyekre (pl. AIDS terjedése) hívja föl a figyelmet. (Idős korára való tekintettel ezt most már inkább unokája, Vilmos herceg végzi.) Az ország valódi ügyeit a kormány és a miniszterelnök intézik. Erzsébetnek vétójoga van, tehát elméletileg beleszólhat a törvénykezésbe, de a gyakorlatban ezt sosem tette (és nem is várható, hogy bármikor tenné).

Lemondás szerelemből

Érdekesség, hogy eredetileg nem ez a családi ág volt a trónörökös. Ám Erzsébet édesapja, VI. György (George VI) néven mégis király lett, miután bátyja, VIII. Eduárd (Edward VIII) lemondott a trónról. (Mi másért persze, ha nem egy mindent elsöprő szerelem miatt? Eduárd élete párja egy elvált amerikai hölgy, bizonyos Mrs. Simpson lett, aki az előélete miatt nem lehetett volna királyné, így a leendő király szíve hölgyét választotta a trón ellenében.) A dadogós és félénk György királyról négy éve egy kimondottan érdekes film készült, A király beszéde (The King’s Speech) címmel. Ajánlott! J

II. Erzsébet férje Fülöp (Phillip), edinburgh-i herceg. Négy közös gyereket neveltek föl, születési sorrendben: Károly (Charles), Anna, András (Andrew) és Eduárd (Edward). Az utódlás kérdése tehát logikusnak tűnik: Károly, az elsőszülött kerülhet majd trónra. Ő viszont nem kimondottan népszerű az alattvalók körében. Egykori feleségét, Diana hercegnőt (ő 1997-ben, máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Párizsban), a „Szívek hercegnőjét” (Princess of Hearts) egész házasságuk alatt megcsalta. Az emberek ezt azóta sem tudták megbocsátani neki.

És előrelép...

Károly és Diana két fiút nevelt: Vilmos (William) és Harry (eredetileg Henrik (Henry), de mindenki e becenevén szólítja). Édesanyjuk, ellentétben az addigi gyakorlattal, -- a körülményekhez képest – átlagos gyerekeket szeretett volna faragni belőlük. Így bevonta őket a jótékonysági akcióiba, gyorsétterembe, vidámparkba látogatott velük. Igyekezett olyan életet teremteni nekik, mint bármelyik gyereknek. Ennek köszönhetően a két herceg ma, 17 évvel az anyukájuk halála után is, arra törekszik, hogy segítse a bajba jutottakat, szegényeket.

Sokan úgy gondolják, hogy a következő király nem Károly, hanem Vilmos lesz. Fiatal kora dacára kiválóan kezeli a népszerűséget és az állandó médiafigyelmet. 2011-ben vette feleségül Kate Middleton-t, akivel az egyetemen ismerkedtek meg. Kisfiuk, György (George) 2013. július 22-én született. Vilmosék eddig is óriási népszerűsége a kisfiuk születése után megsokszorozódott.

Kíváncsian várjuk, ki lesz a következő király!

Tananyagot ajánlunk

Fejleszd a szókincsed!

Készülj a nyelvvizsgára!

Sulinet a Pinteresten!