Ünnepelje velünk a Nyelvek Európai Napját!
2016/08/22 08:00
5531 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját szeptember 26-án.

beszelj-hozzam

Az Európa Tanács és az Európai Unió közös rendezésében 2001-ben megtartott Nyelvek Európai Éve sikeresen vont be a programokba több millió embert a 45 résztvevő országban. A programok Európa nyelvi sokszínűségét ünnepelték és a nyelvtanulást népszerűsítették. Az év sikerét követően az Európa Tanács kezdeményezésére minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját.

A Nyelvek Európai Napjának általános célkitűzései a következők:

  1. A közvélemény figyelmének felhívása a nyelvtanulás fontosságára, illetve a tanult nyelvek sokszínűségének növelése a nyelvi változatosság és a kultúrák közötti megértés támogatására;
  2. Európa megőrizendő és támogatandó gazdag nyelvi és kulturális sokszínűségének népszerűsítése;
  3. Az egész életen át tartó nyelvtanulás előmozdítása az iskolában és azon kívül, függetlenül attól, hogy a cél a külföldi tanulás, szakmai fejlődés, a mobilitás lehetővé tétele vagy egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódás és a kommunikáció.

Szeptember 26-án sokféle rendezvény zajlik a földrész számos pontján: események gyerekeknek és gyerekekkel, tévé- és rádióadások, nyelvórák és konferenciák. A nemzeti hatóságok és a különböző partnerek szabadon szervezhetnek rendezvényeket. Az esemény az Európa Tanács 47 tagállamának 800 millió lakosát buzdítja további nyelvek tanulására, bármilyen korban, az iskolában és azon kívül is. Az Európa Tanács meggyőződése, hogy a nyelvi sokszínűség a kultúrák közötti jobb megértés biztosításának eszköze, továbbá kulcsfontosságú eleme kontinensünk gazdag kulturális örökségének, ezért elkötelezett a többnyelvűség támogatása mellett Európa egészében.

Forrás.

Sulinet a Pinteresten!