Óvoda

A tanfelügyeleti ellenőrzésről

A tanfelügyeleti ellenőrzésről

Várhatóan márciusban jelenik meg a tanfelügyeleti szakmai ellenőrzés óvodákra vonatkozó kézikönyve. A kézikönyv az alapelveket, eljárást tekintve megegyezik majd az iskolaival, az intézménytípus sajátos jellegéből adódóan egy óvodakompatibilis verziót várhatunk. A részletes ismertető valamennyi óvodai szakember számára egyértelművé teszi az ellenőrzés szintjein zajló vizsgálat szempontjait. Addig is alapnak tekinthető az általános iskolai kézikönyv, a folyamat, a támogató attitűd ugyanaz, ezért most sorra vesszük a legfontosabb elemeit.

10 éve
Kuriózum: ökumenikus óvoda Budán

Kuriózum: ökumenikus óvoda Budán

Budapest II. kerületében október 1-jén adták át a Völgy utcai Ökomenikus Óvodát. Avatásán részt vett Balog Zoltán és Varga Mihály miniszter, Láng Zsolt polgármester, valamint Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója is.

10 éve
Az eredményes óvodákért

Az eredményes óvodákért

A kisgyermekkori nevelés jelentősége felerősödött nemzetközi és hazai színtéren egyaránt az utóbbi két évtizedben. Több hazai és európai uniós pályázat is foglalkozott az óvoda-iskola átmenet témájával a 2004 és 2012 közötti időszakban. Az Educatio Nkft  TÁMOP 3.1.1 II. szakasz kiemelt projekt keretében megvalósuló kutatási programja az új jó gyakorlatok pedagógiai, módszertani elemeinek feltárása mellett kívánja segíteni az eredményes óvoda-iskola átmenet és az esélyteremtés, hátránycsökkentés területét az intézmények működési szintjén. 

10 éve
A kategória cikkei
Óvodai fejlesztő program

Óvodai fejlesztő program

A rendelet a tanulók szociális helyzetéből és fejlettségéből eredő hátrány ellensúlyozására szervezett képesség-kibontakoztató felkészüléshez, valamint óvodai fejlesztő programhoz kapcsolódik.
14 éve
Struktúraváltás

Struktúraváltás

Egy Albert Schweitzer idézettel kezdődött Faragóné Bircsák Márta igazgató beszéde, melyet a III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola EGYMI (1135 Budapest Szellő u. 9-11.) 35. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen hangzott el. "Oszd meg szellemi lényedet azokkal, akik veled úton vannak, közölj annyit, amennyit tudsz, és fogadd el, mint valami felséges ajándékot, ami tőlük feléd visszaérkezik."
14 éve
Az SNI gyermekek oktatása

Az SNI gyermekek oktatása

Az Oktatási és Kultúrális Minisztérium 2/2005. (III.1.) rendelete 2005. június 15. napjával lépett hatályban, azzal a céllal, hogy az általnos alapelvek mellett a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai, illetve iskolai sérülésspecifikus fejlesztésének kapcsán olyan elveket fogalmazzon meg, melyek az intézmények számára a későbbiek során irány és mérvadó, valamint követendő szempontokká válnak.
15 éve
Az SNI gyermekek óvodai nevelése

Az SNI gyermekek óvodai nevelése

Az Oktatási és Kultúrális Minisztérium 2/2005. (III.1.) rendelete részletesen foglalkozik az SNI gyermekek sérülésspecifikus fejlesztésének elveivel és az óvodai nevelés során szükséges és alkalmazandó feladatok elvégzésével. Az alábbiakban ezen rendelet részleteit ismerhetik meg, hiszen a fejlesztési tartalmak minden gyermek számára szükségesek. Részletek az alábbiakban olvashatók.
15 éve
Gyerekszeretet és türelem

Gyerekszeretet és türelem

Óvó néninek, illetve óvó bácsinak lenni összetett feladat. A jó énekhang és ritmusérzék, a szép beszéd, vagy a sportos testalkat mind felvételi követelmény. Emellett persze még fontos többek között a gyerekszeretet és a türelem.
20 éve
Számítógépet az ovisoknak!

Számítógépet az ovisoknak!

A kisgyermeknevelés szakértői világszerte vitatkoznak arról, hogy értelmes-e gépközelbe engedi az óvodás korú gyerekeket. Turcsányiné Szabó Márta tanulmánya nemzetközi kitekintést ad arról, hogy a világban milyen megoldások léteznek a számítógéppel való első ismerkedésre.
20 éve
123 / 3

Csoportot ajánlunk

Csatlakozz hozzánk!