Struktúraváltás egy 35 éves ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA életében
Lénárt Ágnes
2010/01/07 08:00
1913 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy Albert Schweitzer idézettel kezdődött Faragóné Bircsák Márta igazgató beszéde, melyet a III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola EGYMI (1135 Budapest Szellő u. 9-11.) 35. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen hangzott el. "Oszd meg szellemi lényedet azokkal, akik veled úton vannak, közölj annyit, amennyit tudsz, és fogadd el, mint valami felséges ajándékot, ami tőlük feléd visszaérkezik."

Az ünnepi program tanórai bemutatókkal és foglalkozásokkal kezdődött, amelyet nagy szakmai érdeklődés kísért. Egy-két érdekesebb cím ezek közül: Történelem óra kutyaterápiával fűszerezve; Kosárlabda játék oktatása néptánc segítségével, gyógytestnevelés szemlélettel; Szenzoros integrációs terápia.

Ezt követően az intézmény igazgatója átvehette az iskola Minőségi védjegyét a kerületi Önkormányzat képviselőjétől. Pataki Ferenc volt iskolaigazgató történeti visszatekintésében a hallgatóság nyomon követhette azokat a legfontosabb eseményeket, amely során egy kilétszámú osztályból ma már számos többségi óvodával és iskolával szorosan együttműködő egységes gyógypedagógiai módszertani intézménnyé vált. A 80-as években megépülő lakótelepek, ezzel párhuzamosan a kerület lakóinak dinamikus növekedésével arányában, néha arányain túl is bővült az iskolába járó gyermekek, tanulók létszáma. Ebben az időben az intézmény az ország legnagyobb bejáró kisegítő iskolájává nőtte ki magát.

A többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról 2003-ban lehetőséget adott egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények létrehozására. Az intézmény 2006-ban vált EGYMI-vé. Az átalakuláskor 48,5 tanári státusszal rendelkezett az iskola, ma már 65,5 gyógypedagógus látja el szegregáltan és integráltan szakmai feladatait. Tevékenységei ezzel összhangban fokozatosan bővültek a szak és szakmai szolgáltatás területén.

A struktúraváltás időszerűségét jól példázza, hogy az Új Magyarországi Fejlesztési Terv egyik kiemelt prioritása a társadalmi megújulás. Ez többek között a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázati konstrukcióin keresztül valósul meg. Ezek közül ki kell emelni a 3.1.6 pályázatot, amely  az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények támogatására íródott ki. A pályázat célja, olyan szolgáltatási rendszer létrehozása, amely egységes standardok alapján működik, a helyi és területi igényeket figyelembe veszi, megfelelő minőségű és mértékű kapacitással rendelkezik.

Csoportot ajánlunk

Csatlakozz hozzánk!