100 éve született Wolfgang Pauli
2000/05/08 08:00
1691 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Wolfgang Pauli 1925-ben ismerte fel a később róla elnevezett kizárási elvet, melynek révén világossá vált az elemek periódusos rendszerének kiépülése. A kitűnő tudós 100 éve született Bécsben.

1900. decemberében látott napvilágot Max Planck munkássága nyomán a kvantumelmélet. Wolfgang Ernst Friedrich Pauli 1900. április 25-én született Bécsben. Élete és fizikusi pályája a fentebb említett elmélet jegyében telt.

Pauli 1925-ben fogalmazta meg a később róla elnevezett kizárási elvet. E szerint egy atomon belül nem egyezhet meg az elektronok mind a négy kvantumszáma. Ez a felismerés adott választ arra a kérdésre, hogy hogyan épül fel a periódusos rendszer. Később az elektronok érdekes tulajdonságával, a spinnel foglakozott.
A furcsa modorú tudós munkássága nagyon sokrétű, írt monográfiát a relativitáselméletről, Heisenberg munkatársaként kvantummechanikával foglalkozott. A II. Világháború után 1945-ben Wolfgang Pauli megkapta a Nobel-díjat a kizárási elv felismeréséért.

Wolfgang Pauli a Müncheni Egyetemen tanult, ahol Sommerfeld tanítványa volt. Doktori címét 1921-ben szerezte, majd a Göttingeni Egyetemen dolgozott Max Born asszisztenseként. 1923-tól a Hamburgi Egyetem tanára, majd a zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem fizikaprofesszora lett.
1935-tól a princetoni Institute for Advanced Study kutatóintézetben, a Michigan-i Egyetemen és Purdue Egyetemen dolgozik. A II. Világháború végéig Zürichben élt, 1946-ban elnyeri az amerikai állampolgárságot. 1934-ben vette nőül Franciska Bertramot. Zürichben érte a halál 1958. decemberében.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten