1943. január 20-21.
Farkas Zoltán
2003/01/03 12:27
1111 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az utolsó küzdelmeket folytatják a bekerített magyar alakulatok. Akik el tudtak menekülni, vagy ki tudtak törni a gyűrűből, azok a faggyal és az éhséggel küszködnek.

Január 20-21.

A január 20-21-ei helyzetet ... összefoglalóan jellemzi a hadsereg vezérkari főnökének január 22-én telefonon Budapestre küldött jelentése:

A hadsereg állapota erkölcsileg elég gyenge. Anyagilag le van vetkőztetve. Hat löveg jött csak vissza. Ez az egész. A többi valószínűleg odaveszett ... A légvédelmi tüzérség zöme ott maradt. A felszerelés túlnyomó része szintén. A sebesültek zömét hátrahoztuk, akik között nagyon sok a megfagyott sérült.

A magyar hadsereg nyugatra ki lesz vonva ... Az Oszkol völgyébe kb. tizenhétezer ember van összegyűjtve, akinek van valami fegyvere. Zászlóaljat nem tudok mondani, mert nincs ...

Az elszakadást az Oszkol völgyétől keletre a Cramer-hadtest biztosítja ... a helyzet valóban ronda és utálatos ... A támadás előtt mindenki fenegyerek volt. Szép vállalkozások voltak, és egyszerre a 4. Ezrednél való betörés után szappanbuborékként minden összeomlott.

A magasabb parancsnokok egy része helytelenül viselkedett, eltávolodtak a küzdőktől, onnan, ahol büdös volt. Roncsok vannak Bugyonnij környékén."

(Bártfai Szabó László: Az utolsó emberig, Bp. 1988, 180-183.o.)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten