200 éves a galvánelem
2000/01/16 00:00
4023 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Mi köze a békacombnak és a náthának az első galvánelem megszületéséhez? Erre ad választ az oldal.

A galvánelem kifejezés Luigi Galvani (1737-1798) olasz anatómia professzor nevéből származik. Történt ugyanis Bolognában 1790-ben, hogy Galvani felesége náthás lett és az orvosa békacombból készült erősítő húslevest írt elő számára. A békák nyúzása során azt tapasztalták, hogy a a combok összerándultak, amint a szikével hozzáértek és a közelben egy dörzselektromos gépet működtettek. Galvani további kísérleteket is végzett, ám a jelenséget tévesen egyfajta „állati elektromosságnak” tartotta.

1791-ben Galvani közzé tette megfigyeléseit, így a kor számos tudósa figyelt fel az érdekes jelenségre. A paviai egyetem professzora Alessandro Volta (1745-1827) is elvégezte a kísérleteket, majd egy 1792-ben írt levelében rámutatott arra, hogy a jelenség csak akkor megy végbe, ha két különböző fém érintkezik a békacombbal.
Volta sok kísérletet végzett, amelynek nyomán megépítette az első egyenáramú áramforrást, a róla elnevezett galvánelemet a Volta-oszlopot. A Volta-oszlop egymásra helyezett rézlemezekből, savval átitatott papírból vagy textíliából és rézlemezekből áll. Hasonlóan egy rakott palacsintához.

A Volta-oszlop nagy lendületet adott az elektromossággal kapcsolatos kísérleteknek, így hamarosan lehetővé vált az első vízbontás elektrolízissel.


Ma már egyre kisebb méretű, egyre tartósabb galvánelemek használunk. Ezek ún. szárazelemek, hiszen az elektrolit itt nem vizes oldat. A galvánelemek nagy része nehézfémeket tartalmaz, ezért ezeket semmiképpen se dobjuk a háztartási hulladékok közé, mert a nehézfémek ionjai mérgezőek és felhalmozódnak az élő szervezetekben. Gyűjtsük őket össze és az erre a célra kialakított gyűjtőkbe dobjuk el!


Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten