5 oldal, ahol diszlexia tesztet találhat
2013/02/22 08:00
15151 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Összegyűjtöttünk néhány oldalt, ahol teszteket találhatunk a diszlexiával kapcsolatban.

diszlexia-wide

Ezek az oldalak ingyenes teszteket nyújtanak, melyek természetesen nem hivatalos szakvélemények. Arra viszont jók, hogy ha kétségeink vannak, akkor ki tudjuk próbálni magunkat - azonban minden esetben javasoljuk egy szakember felkeresését, aki egy részletes felmérés során nagy biztonsággal meg tudja állapítani a probléma okát.

Hogy hová kell vagy érdemes fordulnunk ilyen esetben, arról egy korábbi cikkünk, a Diszlexia tünetei szól.

Hazai oldalak

Kognitívprofil.hu

Az oldalt regisztráció után bárki érdeklődő használhatja, legyen szó tanárról vagy szülőről, gyerekek felmérésére. Tanárként regisztrálva több tanulót is felvihetünk a rendszerbe, megtekinthetjük eredményeiket egyenként, de összehasonlíthatjuk az egyes tanulók eredményét az átlaghoz viszonyítva is (ekkor a rendszer vizuálisan jeleníti meg az értékeket).

Az oldalt Dr. Gyarmathy Éva és Szabó Zénó készítette.

Diszlexiateszt.hu

Az oldal alapvetően szülőknek szól, háromféle tesztre épül, a gyerekkori felismerésre koncentrál. Attól függően, hogy a gyermek óvodás, esetleg iskolás és már tanul nyelveket, vagy még nem tanul nyelveket kell kiválasztani a megfelelő tesztet. Az értékelésre ugyanakkor várni kell, email-cím és telefonszám megadása után küldik el a részletes értékelést.

Az oldal üzemeltetője a Varázsbetű Programfejlesztő Műhely.

Webbeteg.hu

Az oldalon egy négyoldalas tesztet kell kitölteni, a végén az értékelés természetesen nem túl mély, de annyit megtudhatunk, hogy érdemes-e szakemberhez fordulni. Az oldalon egyébként több információt is találhatunk a diszlexiáról.

Az oldal üzemeltetője a H2Online Kft.

Angol nyelvű tesztek

Az angol nyelvű oldalak hátránya, hogy az alap teszt kitöltése után nagy valószínűséggel nem kaphatunk részletesebb elemzést, tekintve, hogy nem a magyar közönség felé nyitottak az oldalak. Itt a tesztek után a legtöbb helyen egyébként már kereshetnénk is a lakóhelyünkhöz közeli szakembert, aki folyatatja eredményeink értékelését - azonban sajnos ez sem a magyar olvasóknak szól.

Beatingdyslexia.com

Egy tizennégykérdéses tesztet kell kitöltenünk, melynek a végén a válaszok alapján kapunk egy pontszámot. Ez alapján sorolhatjuk magunkat egy kategóriába, mely a diszlexia valószínűségét mutatja meg.

Dore.co.uk

A Dore program megoldásokat és segítséget nyújt a diszlexiában, figyelemhiányos hiperaktivitászavarban, dispraxiában, Asperger szindrómában szenvedőknek. A diszlexiateszt néhány oldalas kitöltése után egy betegség valószínűségét tudjuk meg egy mondatban. Az oldalon a fentebb említett betegségek kapcsán sok hasznos információval találkozhatunk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten