Hogyan tanulj online? 5 stratégia 'MOOC'-olók számára
2018/06/04 08:00
4278 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az online tanulás főleg a MOOC-ok estében megterhelő lehet. Pláne akkor, ha még sosem végeztél ilyen kurzust! Íme néhány tipp, amely segíthet felkészülni az online tanulásra.

moocolok1

1. Gondold végig, hogy hogyan tanulsz a leghatékonyabban!

Az online tanulás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a tanulási folyamat nagymértékben tőled függ, vagyis Te szabályozod.

Fontos, hogy tűzz ki célokat, majd rendelj hozzá időt! Folyamatosan reflektálj a tanulási folyamatra, azaz ellenőrizd, hogy haladsz előre! Lényeges az is, hogy megfelelő módszert válassz pl. készíts gondolattérképet vagy táblázatot, és kapcsold össze a MOOC tartalmát a saját tudásoddal, tapasztalatoddal. Abban az esetben pedig, ha segítségre van szükséged, akkor érdemes időben kérni, és nem halogatni, mert lemaradhatsz, és esetleg nem fejezed be a kurzust.

2. Tervezd meg a tanulást!

Gondold végig, hogy a kurzust mely időszakban fogod végezni, és írd fel a naptáradba! Jelöld ki, hogy számodra melyik időpont a legmegfelelőbb!

Még a kurzus megkezdése előtt olvasd végig a tanmenetet, állítsd be a legfontosabb időpontokat (pl. feladatok beadási határideje) és építs kapcsolatot a kurzus résztvevőivel betartva a netikettet! Ügyelj arra, hogy mindig időben add be a feladatokat, és gondolj arra, hogy felmerülhetnek esetleg technikai problémák is, vagyis ha lehet, ne hagyd az utolsó pillanatra.

3. Vezess tanulási naplót!

A tanulási napló segít abban, hogy egy helyen gyűjtsd a reflexióid, a kurzuson kapott információkat, linkeket, és hogy rendszerezz és összekapcsold mindezt a saját ismereteiddel.

Egy jó tanulási napló megmutatja, hogy elgondolkodtál mindazokon a kérdéseken, amelyeket a kurzus kínált.

A naplóba bármit feljegyezhetsz, de érdemes a következőkre fókuszálni:

  • a válaszaid a modulok során feltett kérdésekre;
  • megjegyzések, ötletek;
  • a kurzus anyagaihoz kapcsolódó források.

A jó tanulási napló összefoglalja a legfontosabb témákat, magában foglalja a videókat, egyéb forrásokat, és összegzi a saját véleményedet is az adott témával kapcsolatban.

Érdemes olyan tanulási naplót létrehozni, amelyet könnyedén megoszthatsz másokkal, így visszajelzéseket adhatnak a munkádra. Angol nyelvű kurzus esetén jobb, ha nem az anyanyelveden írod, hanem angolul, mert könnyebben találsz olyan résztvevőket, akik szívesen olvassák a véleményed és jegyzeteid.

moocolok2

4. Építs személyes tanulási hálót!

A MOOC-okon való részvétel és tanulás nem pusztán a kurzuson kínált tananyag elsajátítását jelenti, de azt is, hogy kapcsolatot építhetsz másokkal, jó gyakorlatokat oszthatsz és ismerhetsz meg.

A személyes tanulási háló segítségével kérdéseket tehetsz fel, tanulhatsz és együttműködhetsz másokkal bárhonnan, bármikor! Mindez segíteni fog abban, hogy motivált maradj, új megoldásokat találj a felmerülő problémákra és könnyebben megfelelj a kihívásoknak!

5. Kérj segítséget, ha szükséged van rá!

Az egyes kurzusok mögött álló csapat általában kicsi, így nem mindig érkeznek a válaszok időben. Ezért a legjobb módszer, ha megpróbálsz magad választ találni a kérdéseidre (GY.I.K.), esetleg megkérdezed a kurzus résztvevőitől a közösségi oldalon. S ha egyik sem hozott eredményt, még mindig megkérdezheted a kurzust támogató csapatot.

A MOOC-okon való részvétel talán szokatlan, ha még nem vettél részt ilyen kurzuson, és természetesen lehetnek benne kihívások, de mindenképp érdemes kipróbálni, mert az új ismereteken kívül hasonló érdeklődésű embereket és új nézőpontokat ismerhetsz meg. Igazából olyan ez, mintha ablakot nyitnál egy új világra. Élj ezzel a lehetőséggel, és kezdd el a ’MOOC’-olást’!

Tóth Boglárka

Forrás.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten