7 lépés kémia a világhálón
2013/07/22 08:00
5267 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egyre több online felületen igyekeznek népszerűsíteni a méltatlanul háttérbe szorult természettudományokat. Digitális tananyagokkal, videókísérletekkel tarkított, rendkívül változatos, színes, játékos weboldalakon és blogokon keresztül csodálkozhatunk a világra és a tudományra.

Egy korábbi cikkünkben már hírt adtunk arról a szomorú tényről, hogy visszaesett a természettudományos területen továbbtanulók száma. A tavalyi évben mindössze öten jelentkeztek az ELTE kémiatanár szakára, de nagyon kevesen végeznek kémikusként vagy vegyészként is, annak ellenére, hogy az iparban nélkülözhetetlen tudás birtokosai ezek a szakemberek.

Az iskolákban sok esetben a tanár személyisége a felelős azért, hogy felkeltse az érdeklődést és megszerettesse tanulóival a tantárgyat, melyet tanít, legyen az a köztudatban nehéznek vagy könnyűnek ítélt. A következőkben olyan weboldalakat ajánlunk, melyeknek tanórába való beépítésével érdekesebbé tehető a kémiaóra.

1. Intel® skoool™

Az Intel® skoool™ Tanulási és oktatási tartalmak keretében kidolgozott, a magyar közoktatás számára adaptált tananyag, mely több természettudományos tantárgyhoz kapcsolódóan kínál ismeretanyagot. Általános és középiskolás tananyagok készültek kémiából, fizikából, biológiából, természetismeretből és matematikából. Mindegyikük egy bemutató részből, egy interaktív tesztből és egy áttekintésből áll. A hanganyaggal ellátott oktatási segédanyagok számos interaktív elemet, animációt és szimulációt tartalmaznak, a tananyagok szemléltetésével elősegítve a jobb megértést, hatékonyabb elsajátítást. A tananyagok a Sulinet Tudásbázis tantárgyi kiadványai közé kerültek beépítésre. A kiadványok mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők, regisztráció nélkül is.

skoool

2. Realika

A REALIKA digitális foglalkozásgyűjtemény és oktatásszervezési szoftver, mely tanórai felhasználásra alkalmas. Az e-tananyag négy tantárgy (matematika, biológia, fizika, kémia ) tananyagát dolgozza fel. Elsődlegesen a 13-18 éves korosztály számára ajánlott. A leckék nagy mennyiségben tartalmaznak illusztrációkat, animációkat, filmeket, modelleket és feladatokat. A leckék tanári és tanulói verziókban is elérhetők. 59 biológia, 59 fizika, 63 kémia és 70 matematika lecke áll a tanulók és tanárok rendelkezésére. A leckék regisztráció nélkül is elérhetők.

realika

3. Digitális Laboratórium

A Digitális Laboratórium a Kaposvár Megye Jogú Város Önkormányzata és a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium együttműködésében, európai uniós forrásnak köszönhetően jött létre. A készítők célja, hogy a természettudományos tárgyak, így a kémia, fizika, biológia, földrajz érdekes jelenségeit bemutassák és általuk a világ és a természet törvényeit, működését megismertessék.

A kísérletgyűjteményeket, teszteket, munkafüzet oldalakat, animációkat, videókat évfolyamonként tantárgyi bontásban találjuk.

Kémiából rendkívül részletes kísérletgyűjteményben böngészhetünk, a hagyományos kísérletek mellett megtudhatjuk, mit takar az „Óriás baziliszkusz”, hogy hogyan festhetünk lángot, hogyan állíthatunk elő metánt, mit is jelent a spiritusz, hogyan készíthetünk szappant ősi módszerrel vagy hogyan állíthatunk elő aszpirint.

Az oldal elsősorban az iskola diákjainak készült, de minden kémiát szerető tanulónak és tanárnak rendkívül hasznos felület, a dicséretre méltó kísérletvideók mellett, látványos animációk teszik érdekessé a természettudományokat. A munkafüzetek letölthetők.

orias baziliszkusz

4. Let’s play chemistry!

A weboldalt a budapesti Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola egy Leonardo projekt keretében hozta létre egy osztrák és egy román társiskolával együttműködésben.

A projekt ötletgazdája egy Ausztriában élő erdélyi származású magyar anyanyelvű kémiatanár volt, aki Pesten és Kolozsváron keresett partnereket. A projekt célja az volt, hogy a diákok kémia iránti szeretetét és motivációját növeljék, miközben bevonják őket kémiai oktató játékok készítésébe és kipróbálásába. A projekt kezdetén a tanulók felmérést végeztek társaik körében, hogy kiderítsék, mely tananyagrészek elsajátítása okoz leginkább gondot, majd kidolgozták, mely témakörökhöz lenne szükséges tanulás segítő játékok fejlesztése.

A weboldalon található „The Dark Element” angol nyelvű játékgyűjtemény szabadon letölthető a saját számítógépünkre. Az általános, szerves és analitikai kémiai témaköröket felölelő játékok CD-n is megjelentek, így más intézmények számára, tanórákon is könnyedén használhatók. A felhasználókat kétnyelvű szótár segíti.

A feladatok között egyaránt találunk egyszerű ráismeréses feladatot és bonyolultabb, összetettebb kémiai tudást igénylő feladatot, így egyaránt alkalmas alap- és középfokú oktatásban való felhasználásra.

dark_element

5. Chemgeneration.com

A középiskolás korosztály kémia iránti érdeklődésének felkeltésére közösen indított kampányt a BASF Hungary Kft. és a Magyar Kémikusok Egyesülete. 2011-ben kémiai tudásbázist alapítottak Chemgeneration címmel. A weboldal célja, hogy közérthető formában, látványos megoldásokkal és interaktív tartalmakkal népszerűsítse a kémiát, legfőképp a fiatalok körében, s közben megmutassa a kémia helyét a világunkban, kiemelkedő szerepét az emberiség jövőjének és fenntartható fejlődésének szempontjából. A szórakoztató tudományos tartalmakat kilenc nyelven olvashatjuk, megismerhetjük a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció történetére gyakorolt hatását.

A weboldalon mutatós e-bookokat olvashatunk a technológia mérföldköveiből, Energia és közlekedés, Kommunikáció, Orvostudomány, Mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság témakörökben. Egy másik könyvben a híres Nobel-díjas kémikus, Marie Curie életét követhetjük nyomon gyermekéveitől egészen haláláig. Az oldal egyik legizgalmasabb rovata a Chemgenaration News, ahol olyan aktualitásokról olvashatunk, mint a zöldségek és atomok kettős kötése, életre kelő robotok, autók a jövőben.

chemgen

6. szertar.com

Egy korábbi cikkünkben már írtunk Zsiros László természettudományok népszerűsítésére létrehozott blogjáról, a szertar.com-ról. Mottója: Tudomány. Ahogy tetszik. Videóiban otthon is elvégezhető kísérleteket mutat be. 2009-ben a Goldenblog szakmai és közönségzsűrijének szavazatai alapján az év blogjának választották.

7. sciencekids.co.nz

A Science Kids egy angol nyelvű weboldal, mely gyerekeknek otthon is könnyen kipróbálható természettudományos kísérleteket, szórakoztató online játékokat, izgalmas tényeket, kvízeket, projekteket, tanároknak leckéket,, óravázlatokat, érdekes képeket és videókat kínál online.

kidzkem

Siska Csilla cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten