A 2.6-os kernelsorozat - I.
2005/03/08 20:48
274 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Linux történetében hatalmas változást jelentett a stabil 2.6-os kernelsorozat megjelenése, ám egyúttal sok kérdést is felvetett és jelentősen megosztotta a professzionális Linux-felhasználó népes táborát. De miért?

A közelmúltig szinte minden Linux-disztribúció a 2.4-es kernelsorozat valamelyik változatával lett kiadva, azonban egy ideje a vezető gyártók már a 2.6-os rendszermagot csomagolják a terjesztésekbe, például a SuSE 9.1-ben és a Fedoraban is ezt találjuk. Vajon mi lehet ennek az oka? Ennyire megbízható és nagy teljesítményű lenne az új sorozat? A baj az, hogy ezekre a kérdésekre nem lehet egyszerűen válaszolni, ezért tekintsük át, mi változott az új szériában. Az új kernelt már nagyon sokan várták. Ennek legfőbb oka a Linux egyre szélesebb körben való elterjedése, így egyre több hardvereszköz támogatásának szükségessége volt. Nem mellékesen a fejlesztők olyan jelentős innovációkat villantottak meg a felhasználói tömegek előtt, amely végre egyenrangúvá teszi a Linuxot más Unixokkal szemben. Ilyenek például a valódi natív POSIX thread-kezelés, az O(1) feladatütemező, rengeteg architektúra támogatása és számos más érdekesség.

A régebbi disztribúciókat használók első "élménye" a modulokkal kapcsolatos mizéria lehet. Az új sorozat modularitása kissé megváltozott, fejlettebb modulkezelésre lett szükség, így az új kernelt nem ismerők kényelmetlen szituációka bocsátkozhatnak. Ez orvosolható a module-init-tools telepítésével, amely most már minden disztribúcióban megtalálható. Egyszerűsödött (sőt, némileg gyorsult) viszont a kernel lefordításának folyamata, a konfigurálás azonban változatlanul összetett, érdemes áttanulmányozni a dokumentációt. Nagy vonalakban elmondható, hogy egy átlagos kiszolgálót figyelembe véve a rendszer összteljesítménye nőtt, gyorsult a feladatvégrehajtás, az új ütemezőnek köszönhetően pedig a rendszer reagálása is javult: asztali gépen használva még komoly processzorterhelés mellett is "megszerezhetjük" az egér és a billentyűzet irányítását. Kiforrottabb lett a többprocesszoros rendszerek (SMP) támogatása is.

Javult az új kernelsorozat hálózati szolgáltatásainak minősége és biztonsága (pl. VPN-kapcsolatok, Netfilter/iptables), több összetevő átkerült a már korábban bemutatott grsecurity projektből. Jelentős fejlesztésen estek át a támogatott filerendszerek is (pl. ReiserFS).Negatívumként megemlíthetjük, hogy a 2.6-os sorozat kisebb betegségekkel indult hódító útjára, melyket a mai napig nem nőtt ki teljesen (ld.: USB-s eszközök), sőt, teljesen váratlan újítások is bekerültek, amelyek többek között a CD-írók használatában okoztak némi zavart. E sorok írásakor a 2.6.11-es verziónál tartunk, melyet már nyugodt szívvel ajánlhatunk minden rendszergazda számára.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten