A Bermuda-rejtély
Zsigó Zsolt
2003/10/13 08:00
3470 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mi történik a Bermuda-háromszögben? Sokan misztikus jelenségnek hiszik, természetfeletti erőknek tulajdonítják a hajók eltűnését. Pedig általános iskolai fizikai ismereteink is elegendőek az ott bekövetkezett katasztrófák értelmezéséhez. A most bemutatott eszköz segítségével fellebbentjük a fátylat a titokról, s egyféle fizikai (tudományos) magyarázatot adunk a Bermuda-rejtélyre.

A kb. 8 centiméter átmérőjű, 25 centiméter magas, vízzel feltöltött üveghengerben kisméretű játékhajó úszik (1. ábra). A hajó átlagsűrűsége ebben az esetben kisebb a víz sűrűségénél. 1. ábra

Ezt követően a hengerbe alulról akváriumi légpumpával levegőt fújtatunk, aminek hatására a kishajó elmerül a habokban (2. ábra). A készülék kikapcsolása után a légbuborékok felszállnak a vízből, s a hajócska újra a felszínre emelkedik. 2. ábra

A jelenség magyarázata

A légpumpa beindításával a víz megtelik buborékokkal, átlagsűrűsége lecsökken, a hajóénál kisebb lesz, s ez által a hajó elsüllyed. A buborékoltatás megszüntetésével újból a kezdeti helyzet áll elő: a hajó úszik a vízen.

A Bermuda-háromszögben bekövetkező hajókatasztrófák magyarázata

Ebben a térségben gyakoriak a tengerfenéki vulkánkitörések. A vulkánokból a felszínre törő nagy mennyiségű gáz felbuborékosítja (felhabosítja) a vizet, annak átlagsűrűsége így annyira lecsökken, hogy a hajók elmerülnek benne.

Ott, a fenti kísérletben történtektől eltérően, az elmerült hajók végleg elsüllyednek, hiszen a többnyire fémből készült, vízzel megtelt szerkezetek átlagsűrűsége a víz sűrűségénél nagyobb.

A kísérleti eszköz könnyen elkészíthető, amihez a mellékelt fényképek megfelelő segítséget nyújtanak, de hamarosan részletes leírást is közlünk összeállításáról.

Az általam először elkészített Bermuda-henger 1996-ban, a budapesti Csodák Palotájában, az interaktív kísérleti eszközök kategóriájában első díjat nyert, ott bármikor működésbe hozható az oda ellátogatók részéről.

  • A kísérlet megtekinthető, letölthető:bermuda.avi (kb. 5 Mb)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten