A bútorok doktora
2004/10/05 10:31
1050 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Közel negyven éve van a bútorkárpitos szakmában. Volt már 160 fős gyártó-cég vezetője, ismerte a szakma "nagy öregjeit". A bútorkészítés rejtelmeiről és a szakma múltjáról és jelenéről Sági Kis Bélát, a Kárpitos Ipari Szövetkezet elnökét kérdeztük.

Ez a cég 1951-ben alakult, jelenleg szövetkezeti formában működik. Tevékenységünk különböző típusú új ülő és fekvő kárpitos bútorok gyártása, akár egyedi méretben is, illetve modern és stílbútorok (barokk, biedermeier, rokokó, reneszánsz bútorok) szakszerű javítása asztalos munkával-restaurálással együtt. Foglalkozunk ajtókárpitozással, valamint nagyobb volumenű függönyözési munkával is. A kárpitos-bútorok tetszőleges összeállításban rendelhetők, minden darab akár szólóban is, méretváltoztatással készülhet. A szekrénysorok és kiegészítő bútorok a mindenkori kiállított minta alapján rendelhetők meg. A szövetkezet esztétikai és hangszigetelés céljából ajtókárpitozást is végez, magánszemélyek és közületek részére, tetszés szerinti kivitelben, színkiválasztással a vásárlóval egyeztetve a kivitelezést illetően.

Ez a szakma lényegében az emberek kényelmét szolgálja. A bútorok modern és hagyományos technológiával készülnek. A modern technológia azt jelenti, hogy ha bárkit odaállítanak a gyárba és megmutatják, mit kell csinálni, el tud kezdeni dolgozni. A hagyományos technológia ezzel szemben valódi tanulást igényel. Ezt egyre kevesebben űzik. Nem mindenki tud tisztességesen megjavítani egy stílbútort. Ehhez sok idő tapasztalata és érzék kell. A modern bútorok javítása egyszerűbb, a hagyományos bútoroké komolyabb feladat. Régen nagyon sok jó, szinte szentélynek nevezhető műhely volt. Nekem még megadta a sors, hogy oktatóként jártam ezekbe ellenőrizni, nagy ismeretségem volt a szakmában. A patinás, kárpitosműhelyek nagy részét ismertem. Matlák, Gergely, Gödrös, Müller Ernő bácsi...

Az öreg kárpitosok szenzációs munkát végeztek. Jelenleg tizennyolc-húsz emberrel dolgozunk. A műhelyünk itt van a bolt közelében. Sajnos az utóbbi időben ez a szakma Magyarországon nagyon leértékelődött, zuhanó repülésben van a rendszerváltás óta a képzés. Hosszú időn át a vizsgabizottság elnöke voltam, úgyhogy sajnos hiteles, amit mondok. Ráadásul ma már alig kapható magyar bútor. Külföldről hoznak be szinte mindent a legsilányabbtól a legmagasabb színvonalig. Itt a boltban látható a cég repertoárja, veszünk fel rendeléseket, és javítunk is. Az anyagokat gyakran veszünk külföldön, kiválasszuk, megrendeljük, és ezt kínáljuk a vásárlóinknak. Olaszországból, Belgiumból, Spanyolországból. Volt, amikor Amerikából hoztuk. Mikor mennyi pénz van. Egy szakmabelinek még álmából felkeltve is tudnia kell, hogy: az epedarugót 1, 4 - 1,8 négyzetmilliméter 180-200 kg szakítószilárdságú fonalból fonják.

Az olyan díványok, amelyekben ilyen rugók vannak, nyikorognak, mert amikor az epedarugó elkészül, akkor parafinfürdõbe kellene rakni, és ez védelmet biztosítana a zörgés és a nyikorgás ellen, de ehelyett sokszor kirakják a fészerbe, ahol könnyen elrozsdásodik. A szakma valamennyi csínját-bínját nehéz lenne most összegezni. Ízelítőnek talán annyit, hogy egy százéves fotelt például nem " illik " sűrített levegővel működő kapcsozó-géppel meglőni. Csak szegelni szabad, mert ellenkező esetben stílusrombolást követünk el. A régi antik bútorokat ugyanazzal a módszerrel kell helyreállítani, amivel száz évvel ezelőtt készítették. Először felhevederezzük a tartószerkezetet, majd berugózzuk, lekötözzük és jöhet a huzat.

Előtte persze még egy spanos, feszes alapot kell csinálni, ami be lesz húzva molinóval (egyfajta pamutszövettel) és a bútorszövet, amit kiszabunk rá lesz heftelve, vagyis szegecsekkel meg lesz erősítve a falc (vájat) felett. Végül pedig díszszeggel vagy paszománnyal (díszítő zsinórral) eldolgozzuk. 30-40 féle munkaművelet létezik és mindegyikhez más méretű szeget kell használni. A puha fába hosszabb, a keménybe rövidebb kerül, hogy a fát meg ne rongáljuk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten