A CERN-ben láttam
2000/12/04 08:00
4215 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A svájci CERN-ben rendezett Physics On Stage konferencián látottakról, akár egy könyvet is lehetne írni, idő hiányában azonban most csak egy rövid, de nekem nagyon tetsző kísérlettel ismertetném meg a tisztelt érdeklődőt, távirati stílusban.

Töltsünk meg -dal egy léggömböt (a gömb sugara legyen 10 cm) Az így nyert eszközt nevezzük el hanglencsének! Egy kis számolás: · A hang terjedési sebessége 25 -os levegőben . · A hang terjedési sebessége 25 -on, ban .

A törésmutató a következő összefüggés segítségével számítható:

Az így nyert lencse fókusztávolsága:

A kiszámítás után nyert eredmény: .

Kísérletek a hanglencsével

A jelenséget oly módon mutatták be (2. ábra), hogy egy hangforrás által keltett jelet két egymáshoz képest térben eltolt mikrofonnal érzékelték. A két mikrofonból származó jelet egy *oszcilloszkóp segítségével tették láthatóvá. Az érzékelt jelek időbeli eltolódásából és a mikrofonok egymáshoz képesti távolságából kiszámítható a hang terjedési sebessége levegőben.

2. ábra

Ezt követően a két mikrofon közé helyezték a fenti módon elkészített széndioxiddal töltött léggömböt a 3. ábrán látható módon. Az oszcilloszkópon jól látható a második mikrofon jelének időbeli eltolódása, ami a hang terjedési sebességbéli különbségét szemlélteti a két közegben.

3. ábra

A lencse hatékonyságáról a fülünkkel is meggyőződhettünk. Ha a széndioxiddal töltött lencsét tettük a fülünkhöz, akkor a környező hangokat sokkal hangosabbnak éreztük. Ellenpróbaként levegővel töltött léggömböt téve a fülünkhöz ez a jelenség nem tapasztalható.

Dr. Piláth Károly, a magyar delegáció tagja

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten