A dinamit atyja
2005/11/24 23:35
2456 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A svéd kémikus, feltaláló nevéhez nemcsak a dinamit létrejötte kötődik, hanem a végrendeletében rendelkezett Nobel-díj megalapítása is.

Alfred Nobel Stockholmban született 1833. október 21-én. Családja inkább a kereskedelem és az ipar különböző ágaiban tevékenykedtek, például meghatározó szerepet töltöttek be az oroszországi olajlelőhelyek kiaknázásában.

Ő azonban nem követte az apja és fivérei által letett hagyományokat, inkább tudományos felfedezéseivel írta be családja nevét a történelembe. Számos jelentős találmány is fűződik a nevéhez, melyek közül talán a dinamit lett a legismertebb, mit épp a véletlennek köszönhetően, jó megfigyelései alapján fedezett fel.

Sobrero, az olasz felfedező már 1843-ban ismertté tette a rendkívül nagy hatású robbanószert, a nitroglicerint, ám gyakorlati alkalmazásával már nem boldogult. Találmánya ugyanis már kis mechanikai hatásra, ütésre is könnyedén robbant, ami sok katasztrófát vont maga után.
Nobel sikere megfigyelésében rejlett, ugyanis rájött, hogy a véletlenül kiömlött niroglicerint az éppen ott lévő kovaföld fölitta, és az így létrejövő, jól kezelhető anyag nem volt érzékeny még az ütésre sem. Tehát megoldottá vált a biztonságos szállítása, de gyutaccsal éppúgy robban, mint a nitroglicerin.

A dinamitot széles körben alkalmazták az ipari robbantásokra, de katonai célokra csak mérsékelten használták.
Mivel Nobel nem hagyott hátra családot, másként szeretett volna emlékezetessé válni az utókor számára. 1895. november 27-én kelt végrendeletében egész vagyonát egy alapítványra hagyta, s a maga által fogalmazott végrendeletében létrehozta a Nobel alapítvány alapokmányát, melyet Stockholmban a Királyi Palotában mutatták be 1900. június 29-én. Ebben meghagyta, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat - és a vele járó, jelenleg körülbelül egymillió dollárt (körülbelül 20 millió forintot, illetve 830 ezer eurót) kiérdemli.
A díjat odaítélő testület minden egyes svéd tagozatára egy "Nobel Bizottságot" jelölnek ki, mely három, négy vagy öt tagból áll, hogy véleményt alkossanak a díjak odaítéléséről, melyet csak olyan személyeknek lehet odaítélni, akikre arra kompetens személyek tettek javaslatot. December 10-én, az Alapítvány Ünnepi Napján - a végrendelkező halálának évfordulóján -, a díjat odaítélő testületek minden egyes díjazottnak átadják a díj összegének megfelelő csekket, az oklevelet és egy, az alapító képmását ábrázoló és megfelelő felirattal ellátott aranyérmet.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten