A domináns episztázis
Nádori Gergely
2006/01/21 13:34
3236 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatjuk genetikai sorozatunkat. Ezúttal egy érdekes génkölcsönhatást, a domináns episztázist mutatjuk be.

A mendeli genetika egyik alapesete a domináns és recesszív allélek által kialakított öröklődés. A domináns allél ebben az esetben uralkodik a recesszív felett, jelenléte elnyomja a másik hatását.
Ilyen kölcsönhatás azonban nem csak egy gén alléljei, hanem külön gének között is előfordulhat. Ezeket (mivel nem allélek között játszódnak le), nem allélikus kölcsönhatásoknak nevezik. Az ilyen esetek közös jellemzője, hogy egy-egy tulajdonság meghatározásába több gén is beleszól és az F2 nemzedék esetében a hasadási arány nem felel meg sem a megszokott 1:4, sem a független tulajdonságok esetén megismert 9:3:3:1 aránynak sem.
Ezen kölcsönhatások közül az első példánk a domináns episztázis lesz. Az episztázis azt jelenti, hogy az egyik gén hatása elnyomja a másikét. Domináns episztázisról akkor van szó, ha az egyik gén domináns változata elnyomja a másik gén hatását. Gyakran tapasztalhatjuk ezt különféle állatok színének kialakulásánál. Ezt a mutatja be az alábbi ábra: A domináns episztázis mechanizmusa A már megszokott módon próbálhatod ki ezt az öröklésmenetet is. Szabadon keresztezheted az egyedeket és megfigyelheted, miként alakulnak az utódok. Kipróbálhatod azt is, hogy képes vagy-e felderíteni, milyen genotípusú lehet egy egyed a lehető legkvesebb keresztezéssel!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten