A fekete sereg
2003/09/30 00:00
2513 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A varjúfélék családjához tartozó holló a legtermetesebb énekesmadarunk. Az egyszínű, fekete madárfaj az utóbbi években - a vadmérgezések beszüntetésével - elkerülte a végpusztulást, de továbbra is védelem alatt áll. Mátyás király címermadarának köszönhető, hogy a ritka sólyomfélék is jobb helyzetbe kerültek egy kicsit. Fészkeik ugyanis költőhelyül szolgálnak a veszélyeztetett ragadozó madarak számára.

Ki ne ismerné Mátyás király híres címermadarát, akit Edgar Allen Poe leghíresebb költeménye is halhatatlanná tett. Természetesen a hollóról van szó. A varjúfélék családjába tartozó hollók meglehetősen intelligens és kíváncsi állatok, mindenféle fényes tárgy felkelti érdeklődésüket. Ennek oka valószínűleg az, hogy a fényes tárgyakat könnyebben meglátják. Az előbbi megállapítást az is alátámaszthatja, hogy híres királyunk, Mátyás családi címeréből jól ismert holló csőrében egy arany gyűrű tart.

A holló (Corvus Corax), bármily furcsa a legtermetesebb énekesmadár. Egyszínű, fekete madár, amelynek vaskos csőre és lába is fekete. Közelről nézve látható azonban, hogy tollazata valójában kékes csillogású. Európa és Ázsia hatalmas területein fészkelő madárfaj. Európából csak a Franciaországtól Dániáig terjedő tengerparti vidékről és Olaszország középső részéről hiányzik. Továbbá költ Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is, illetve azon kevés énekesmadarak egyike, amelyek Izlandon is megtelepedtek.

Síkvidékeken előszeretettel építi fészkét fákra és nagyfeszültségű vezetékek oszlopaira. Hegyvidéken pedig sziklapárkányokra, elhagyott bányákban és fán költ. Fészkét maga rakja vékony ágakból, amelynek belsejét jól kibéleli fűszálakkal és más, a meleget jól tartó anyagokkal. A költést nagyon korán kezdi, gyakran már február végén lerakja tojásait, melyeket a tojó költ ki egyedül. A fészekalja általában 4-6 tojásból áll, kiköltésük 3 hétig tart. A fiókákat mindkét szülő közös erővel táplálja, akik 5-6 hetes korukban hagyják el először a fészket, de ezután még sokáig együtt marad a család.

Táplálkozásuk a legmodernebb elvárásoknak is megfelelne, ugyanis rendkívül változatos, bár valamelyest ront a képen, hogy előszeretettel fogyasztja a dögöket. Régi szép mondásunk, a "holló vájja ki a szemedet", onnan ered, hogy az ilyen-olyan okokból felakasztott emberek szeme valóban egyik kedvenc csemegéjük volt. Napjainkban már elég ritkán jut hozzá efféle ínyencséghez, ezért elsősorban a talajon élő rovarok és apró gerincesek, rágcsálók teszik ki étrendjének nagy részét.

Állandó madarunk, egész évben itt tartózkodik, bár előfordul, hogy kemény teleken az északabbra élő hollók délre húzódnak. Magyarországon számuk még 30 éve is meglepően alacsony volt. Ami annak a következménye, hogy a 1970-es évek közepéig általános gyakorlat volt úgynevezett foszforszörpös tojásokkal mérgezni a mezőgazdasági területeken, a kártékonynak ítélt állatfajokat, köztük a varjút és a hollót. Pedig a hollónak több haszna is van, mint azt először gondolná az ember.

Azon kívül, hogy már önmagában örvendetes, hogy növeli a faji sokszínűséget és a tápláléklánc fontos tagja, van még egy fontos haszna. Mégpedig az, hogy hegyvidéken gyakran telepszik sziklára, ahol biztonságos fészket épít, amiket gyakran foglalnak el a fokozott védelem alatt álló kerecsen- és vándorsólymok. Ugyanis a sólyomfélék nem építenek maguknak fészket. Az utóbbi években tapasztalt állománynövekedésük nagymértékben hozzájárul a ritka ragadozó madarak számának szaporodásához. Előfordul, hogy a sólymok és a hollók egymás közelében fészkelnek, s mivel nem nagyon tűrik el egymás közelségét, gyakran keverednek összetűzésbe. Ilyenkor mutatkozik meg a többi varjúfélére is jellemző tanulékonyságuk. Ha sólyom van a közelben a hollók nem közvetlenül szállnak rá fészkükre, először egy közeli fára telepednek, majd a földön gyalogolva közelítik meg a fészket és a lehető legrövidebb úton repülnek oda.

Számuk attól kezdve növekszik, amióta hazánkban betiltották a vadak mérgezését. Állományuk folyamatosan növekszik, ennek ellenére védett faj, eszmei értéke 50.000 forint.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten