A felvételi beszélgetés aranyszabályai
2003/07/30 18:12
4864 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ahhoz, hogy egy állást betölthess, legtöbbször a munkáltató személyesen is meg akar ismerkedni Veled. A felvételi beszélgetés során dől el, fognak -e alkalmazni, vagy sem. A munkainterjúra való felkészüléshez már kaptatok tőlünk néhány ötletet, de az aranyszabályok közé tartoznak a következők is...
  1. Az első és legfontosabb szempont, hogy jól, választékosan kommunikálj! Vagyis szépen, érthetően fejezd ki magad! Ha előttünk áll a személy, akivel beszélgetünk, megjelenésén, arckifejezésén, testtartásán keresztül sok-sok információt kapunk róla. Nemcsak Te alakítasz ki véleményt beszélgetőpartneredről, hanem Téged is megítélhetnek eszerint. A jó beszédkészség, és az, hogy milyen benyomást keltünk egyaránt fontos a munkakeresésnél.(Egyesek szerint ez időnként fontosabb, mint az önéletrajzod, vagy a végzettséged!)
  2. Képességeidnek megfelelő munkára jelentkezz! Az álláskeresés folyamatában nagyon fontos, hogy meg tudd fogalmazni, hogy miben vagy jó, mik az erősségeid. Ha készülsz egy felvételi beszélgetésre, akkor fontos, hogy az érdeklődésedről, képességeidről a számodra fontos munkakörülményekről folyamatosan tudjál beszélni. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha jól ismered magad, és előre átgondolod, miről fogsz beszélni.
  3. Ismerd a munkát és a munkahelyet, amelyre jelentkezni fogsz! A jól felkészült pályázónak készen kell állnia a különböző kérdések megválaszolására. Ezért jó, ha beszerzel néhány információt arról a munkahelyről, amelyre jelentkeztél. (Pl. Milyen vállalatról/cégről van szó? Mivel foglalkoznak? Mi lenne a beosztásod?) Ez az utánajárás abban is segítségedre lesz, hogy eldöntsd valóban érdekel - e ez a munka.
  4. Bízz abban, hogy felvesznek! Higgy abban, hogy hasznos leszel és Te vagy a legalkalmasabb erre az állásra! Megfigyelték, hogy az emberek sokféleképpen ki tudják fejezni az elmarasztalást, a negatívumot, viszont kevésbé használnak dicsérő kifejezéseket. Különösen így van ez, ha valaki magáról beszél. Ha az ember bízik a sikerben, hisz abban, hogy meg tudja csinálni, amire vállalkozott, akkor valóban nagyobb az esélye a sikernek. Ne felejtsd el, hogy szavaid elárulják, hogy pozitívan gondolkodsz-e, bízol-e a sikerben, vagy sem.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten