A fizika a régészet szolgálatában
2002/03/26 00:00
996 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Louvre-ban van egy remekmű, amely azonban elrejtőzik a látogatók kiváncsi tekintete elől. A múzeum alatt megépített külön teremben őrzik és különleges kapcsolatban áll a műtárgyakkal: megfejti anyaguk titkait. A remekművet Aglaénak hívják és részecske-gyorsító. 1989 óta van szolgálatban a múzeum laboratóriumában.

A Louvre rejtett remekműve

Aglaé szíve egy ágyú, amely egy két millió voltos gyorsító feszültség segítségével könnyű részecskéket (alapvetően protonokat, hidrogénmagokat, lövell az elemzésre szánt műre. Ezek becsapódnak a gyorsító elé tett tárgy kijelölt zónájába, és begerjesztik a tárgy atomjait, ami abban nyilvánul meg, hogy azok sugarakat, köztük x-sugarakat bocsátanak ki. Ezek a sugarak pedig jelzik a tárgyban lévő elemeket még akkor is, ha ezek csak nyomaikban vannak jelen. Az elemzett tárgyak palettája széles. 1989 óta Aglaé többszáznak szondázta meg a belsejét. Rajzok, pergamenek, szobrok, ékszerek sőt, még múmiahaj is felsorakozott előtte.

A részecske gyorsító óriási előnye, hogy nem károsítja a vizsgált tárgyat, nem kell kivenni mintát belőle és nem hagy rajta semmiféle nyomot. Aglaé elemezni tud minden formájú és méretű tárgyat. Legutóbb például aranylemezeket szondáztak meg vele. Ezeket a lemezeket Mongóliában találták a Gol Mod nekropoloisz egyik hercegi sírjában. A koporsó belseje volt velük kibélelve. A nekropolisz a hsziongnu nép nagy temetkezési helye volt. Ez a nomád pásztornép Kr. e. IV. század és Kr.u I. század között élt, alapítója volt az első nagy birodalomnak. Azok a kínai történetírók, akik ebben a korszakban alkottak, arról írtak, hogy császáraik ajándékokat adtak a hsziongnu uralkodóknak és a kutatók arra akartak választ kapni, hogy a hsziongnuk csináltak-e maguk aranyötvözetet vagy a megtalált lemezek is kínai eredetűek. A gyorsítótól választ kaptak: lemezekben az alapötvözeten, az aranyon, ezüstön és a rézen kívül nagyon kis koncentrációban jelen van az ón, az antimon és a palládium, amelyet a tisztítás során nem tudtak eltávolítani. A szintén megvizsgált kínai aranyban ezek nem találhatók. A lemezek tehát nem kínai ajándékból származtak, a hsziongnuk maguk is tudtak aranyat előállítani.

A fizikusok és a régészek együttműködése így viszi előre a régi civilizációk és kapcsolataik megismerésének folyamatát. Aglaé, bár nem gyönyörködtet, mégis méltó helyén van a Louvre-ban.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten