A fotó bizonyíték?
2004/04/28 13:03
1440 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fotót sokáig tekintették tökéletes bizonyítéknak, mondván, a fényképen látható vizuális jelenség a világ pontos másolata. Az élet minden területén hatott, és persze hat ma is ez a vélekedés.

Két utóbbi írásunkban (Egy geometriai test a művészetben, Élő rendszerek a művészetben) a művészet és a tudomány különféle kapcsolatával foglalkoztunk. Ezekből kiolvasható volt, hogy nem lehetséges a különböző kulturális területek egymástól való hermetikus elzártsága.
A tudomány szívesen használja a fotót bizonyos folyamatok dokumentálására, kísérleti események, eredmények rögzítésére, míg a huszadik század művészeti rangra emelte a fotográfiát. Már tudjuk, a fotó is tévedhet, sőt a rajta megjelenő látványt könnyedén lehet manipulálni. Néhány éve nagy vitákat és indulatokat kavartak azok az elméletek, miszerint az, hogy az ember a Holdon járt: óriási átverés. Minden bizonyíték erejű filmfelvétel és fotó hamisítvány. Erről hosszasan lehetne vitatkozni, mi több, igen izgalmas dolog a korabeli felvételek alapos megfigyelése, elemzése, de ami igazán érdekes, hogy valóban lehetséges földi környezetben, egy jól felszerelt műteremben a valóság mesterséges reprodukálása. Most néhány, Illés Barna fotóművész által készített képet mutatunk be. A művész szívesen hoz létre áltudományos, a sci-fi világát idéző képi világot, ám mindezt kézműves munkával oldja meg, azaz nem él a számítógép nyújtotta lehetőségekkel.Az első két kép a Cím nélkül című, míg a harmadik kép a Nektár-tenger című sorozatból való.

I.

II.

III.

  • Adj címeket, illetve új címet a képeknek!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten