A gadolínium
Kovács Barna
2003/11/25 23:47
2123 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ezüstösen csillogó, lágy, jól nyújtható nehézfémet, a gadolíniumot 1880-ban Jean de Marignac fedezte fel. Marignac az új, 64-es rendszámú, Gd vegyjelű elemet az ittrium felfedezőjéről, Johan Gadolinról nevezte el.
Gadolínium

A gadolínium és egyes vegyületei (gadolínium-szulfát) kiváló ferromágneses tulajdonsággal rendelkeznek, amit már az 1920-as évek elején felfedeztek. A ferromágneses anyagok rendelkeznek a legjobb mágneses tulajdonságokkal, ezekben az atommagok és az elektronok mágneses tulajdonságai felerősítik egymást. A földkéregben 0,0006 tömegszázalékban előforduló gadolíniumot ötvözetek, szupravezetők, mágnesek és elektronikus alkatrészek előállítására használják.

Környezetbarát hűtőszekrény

Mágneses tér hatására a gadolínium felmelegszik, a mágneses tér megszűntekor pedig lehűl. A hűtőgépben lévő forgótárcsára gadolínium port visznek fel, amely egy nagyon erős mágnes pólusai között forog. Amikor a gadolínium áthalad a mágneses pólusok között felmelegszik. Ekkor áramló vízzel hűtik, amelynek következményeképp szobahőmérséklet alá hűl. A rajta átáramló másik vízkör alkalmas hűtőszekrények, légkondicionálók hűtésére. A gadolínium hűtők kiváló lehetőséget biztosítanak a környezetbarát hűtési technikák kifejlesztésében.

Önmegsemmisítő chip

Robbanó szilícium (forrás: ABCNews)

Gadolínium-nitrát és szilícium felhasználásával ún. önmegsemmisítő chippeket fejlesztettek ki. A mobiltelefonokba, laptopokba szerelt chippek távirányítással könnyen felrobbanthatók. A gadolínium és a szilícium könnyen reakcióba lép, a reakció során apró szúróláng is keletkezik, ami mikroszkópikus gépek számára egyfajta rakétameghajtásként is hasznosítható.

Mágneses rezonancia

MRI-készülék

A gadolíniumot diagnosztikai célokra is felhasználják. A mágnes rezonancia (MRI) vizsgálatok kiválóan alkalmasak belső testrészeink vizsgálatára. Míg a csontok és egyes belső szervek kontraszt anyag nélkül is vizsgálhatóak, addig más vizsgálati objektumok (pl.: vér) csak kontraszt anyag bejuttatásával tanulmányozhatóak. A gadolíniumot mint kontrasztanyagot 1983-ban Schering fejlesztette ki. A vérerek falán könnyen átjutó anyag ferromágneses tulajdonságának köszönhetően diagnosztikai célokra kiválóan használható.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten