A Gapminder használata
Nádori Gergely
2007/12/08 23:59
950 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ENSZ, a Google és a Trandalyzer közös erőfeszítéséből született meg a Gapminder program. Segítségével könnyen láthatóvá tehetjük, miként változott a világ az elmúlt fél évszázadban. A látványos program néhány tulajdonságát mutatjuk be cikkünkben.

A Gapminder program segítségével érdekes összehasonlításokat tehetünk az egyes kontinensek változásával és fejlődésével kapcsolatban is. Nézzük meg, miként!

Öt ország, Kína, Jamaika, Sri Lanka, Portugália és Gabon változását követhetjük nyomon a városi népesség arányának és az egy nőre jutó gyermekek számának változáűsa szempontjából. Az öt különböző régióból választott ország öt nagyon különböző utat járt be. Portugáliában egyenletesen nőtt a városlakók száma és csökkent a gyermekszám.

Kínában alig változott a városi lakosság (csak az utóbbi évtizedekben nőtt jelentősen), de a gyermekek száma jelentősen ingadozott. Sri Lankában jelentős változás állt be a családok szerkezetében, az egy nőre jutó gyermekek száma folyamatosan csökkent, míg a városi lakosság alig változott.

Jamaikában kezdetben nőtt a gyermekek száma, majd gyorsan csökenni kezdett, közben a városi lakosság aránya lassan emelkedett. Gabonban az egy nőre jutó gyermekek száma alig változott, miközben itt lett a legnagyobb a városlakók aránya. Mi lehet az oka a különbségeknek?

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten