A GPS
Nádori Gergely
2007/12/15 19:47
2820 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A néhány éve még majdnem mindenki számára idegenül hangzó GPS kifejezésről mostanra egyre többen sejtik, hogy hozzávetőlegesen mit jelent. A rövidítés az angol Global Positioning System szavak kezdőbetűiből származik, ami magyarul globális helymeghatározó rendszert jelent.
Egy GPS műhold

Egyszerűen fogalmazva a GPS lényege a pontos térbeli tájékozódás, vagyis segítségével meghatározhatók egy felszíni pont földrajzi koordinátái: a földrajzi szélesség, a földrajzi hosszúság illetve a tengerszint feletti magasság. Ehhez azonban igen kiterjedt műszaki létesítményekre van szükség: több tucat műholdra, amelyek bolygónk körül keringve folyamatosan jeleket sugároznak (űrszegmens), földi irányítóállomásokra (földi szegmens) és vevőkészülékekre, amelyek kiszámítják és megjelenítik a kívánt adatokat (felhasználói szegmens).
Egy ilyen rendszer igénye először - nem meglepő módon - a katonaság részéről merült fel, az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban közel egyszerre, az 1970-es évek közepén. Közel egy évtizeddel később megkezdte működését a két rendszer, az amerikai NAVSTAR GPS, a szovjet pedig GLONASS néven. Ám ekkor a helymeghatározó rendszert szinte kizárólag védelmi és katonai navigációs célokra használták.

GPS műholdak rendszere

A kiépített infrastruktúra azonban többletköltségek nélkül használható volt polgári célokra is, így az eltelt évek során egyre többféle civil alkalmazása terjedt el, egy lényeges különbséggel: a nem katonai célú helymeghatározás szándékosan gyengített pontossága kb. egy nagyságrenddel kisebb volt, mint a hadsereg számára elérhető. Ám 2000 után ez a korlátozás megszűnt s napjainkban vízszintesen 2-5 méteres, függőlegesen pedig 4-10 méteres pontosság érhető el. Eközben a műszaki rendszer természetesen a kormányzat felügyelete alatt maradt s annak polgári célú használata teljesen ingyenes.

GPS a 0 hosszúsági körön Greenwichben

A helymeghatározás alapját Föld körül keringő műholdak képezik. Jelenleg 28 ilyen szerkezet működik, amelyek 6 egyenletes távolságra elhelyezkedő pályán oszlanak el. A pályák felszíntől számított magassága 20 183 km, a pálysíkok Egyenlítővel bezárt szöge 55-59° közötti, egy műhold keringési ideje pedig 12 óra.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten