A gráfelmélet néhány alkalmazása
Tarcsay Tamás
2007/11/26 17:40
2719 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Akinek az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgán a gráfelmélet témaköréről kell majd felelnie, annak az alkalmazásokról is szót kell ejtenie. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani három alkalmazás felvillantásával.

Erdős Pál

Az Erdős szám gráfja:

Tekintsük a világ összes matematikai cikkeinek szerzőit egy gráf csúcsainak, és két szerzőt éllel kötünk össze, ha van olyan cikk, amelynek szerzői között mindketten szerepelnek. Ekkor Erdős-számnak nevezzük az adott személy és Erdős Pál közötti legrövidebb út hosszát ebben a gráfban. Természetesen egy szerzőnek csak akkor létezik Erdős száma, ha az adott szerző és Erdős Pál között létezik út. (Megjegyezzük, hogy Erdős Pál Erdős száma 0.)

Az SDT fogalom gráfjai:

A Sulinet Digitális Tudásbázis egyes leckéinek végén, összefoglalásképpen, a leckében szereplő fogalmakat egy irányított gráf formájában jelenítik meg. Ezzel is segíteni kívánják a tanulókat a fogalmi rendszerben való eligazodásban. Az alábbiakban a "Gráfelméleti alapfogalmak, tételek" című lecke fogalom gráfját mutatjuk meg.

Az Iwiw ismeretségi térképe:

A „Nemzetközi ki kicsoda” cím angol rövidítésének kezdőbetűiből képzett mozaikszóval elnevezett ismeretségi hálózatban létezik egy „Térkép” funkció, ami grafikusan megjeleníti egy kívánt iwiw-tag, kiválasztott kapcsolatait.. az így létrejövő ábra egy egyszerű gráf:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten