A hatékony nyelvtanulás "buktatói"
2001/08/28 00:00
5020 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Új tankönyvek, intenzív nyelvtanfolyamok, fogadkozások, az eredmény mégis a régi. Szakértők szerint az idegen nyelvek elsajátításának vannak bizonyos kerékkötői, amelyek feltérképezésével segíthetünk magunkon.

A nyelvtanulás buktatói

A legtöbb ember nehezen kezd hozzá a nyelvtanuláshoz, mivel hosszú és végeláthatatlan folyamatként értelmezi. Sokak számára nagy lelkierő szükséges a tanulási folyamat elkezdéséhez, nem beszélve az időközben fellépő koncentráláshoz és kitartáshoz fűződő problémákról. Nagyon sok kifogást lehet találni, amellyel kellőképpen alátámasztható a hiányzó eredmény: nincs nyelvérzékem, kevés az időm, nagyon nehéz ez a nyelv, teljesen felesleges tanulni, úgysem fogom felhasználni stb. A szakértők szerint vannak olyan tényezők, amelyek teljesen aláássák a nyelvtanulás folyamatát, és amennyiben nem iktatjuk ki őket, törekvéseinket nem koronázza siker. Összeállításunkban néhány olyan tényezőt szeretnénk felsorolni, amely jelentősen hátráltatja az idegen nyelvek elsajátítását:

A motivácó hiánya

Az adott ország kultúrája iránti érdeklődés nélkül rendkívül nehéz idegen nyelvet elsajátítani, hiszen tanulás közben számos olyan érzelmi korlátba ütközhetünk, amelyeket nehéz áthágni. Amennyiben lehetőség van arra, hogy egy idegen nyelvet tudatosan válasszunk, érdemes megfontolni az alábbi szempontokat:

 • Érdekel-e az az ország, ahol ezt a nyelvet beszélik?
 • Mennyire ismered a kultúráját, és egyáltalán szeretnéd-e megismerni?
 • Jártál-e már ott, ha igen, milyen tapasztalataid vannak az ott élőkről?
 • Szeretnél-e abban az országban élni, tanulni, dolgozni?
 • Ha vannak már elképzeléseid a jövőddel kapcsolatban, ha igen, mennyire kapcsolódik hozzá az adott nyelv ismerete?

Abban az esetben, ha a fenti kérdésekre negatív válaszokat adtál, nem valószínű, hogy hosszú távra érdemes tervezni az adott nyelv tanulását, hiszen kellő belső ösztönzés és pozitív energiák nélkül hosszú évek telhetnek el eredménytelenül. Bár vannak, akik az intenzív tanfolyamok csodatévő hatásában hisznek, de az igazat megvallva a legjobb tanár és a legérdekesebb tananyag sem képes pótolni az érdeklődést.

Céltalanul eltöltött évek

Gyakran előfordul, hogy valaki hosszú éveket eltölt a nyelvtanulással, de semmi konkrét eredményt nem tud felmutatni. A hatékony és időtakarékos munka érdekében célszerű a nyelvtanulás kezdetekor definiálni a célt, és megfogalmazni, vajon miért is választottad ezt a nyelvet:

 • Tanulás külföldön
 • A nyelvtudás nagyobb esély a külföldi munkavállalásra
 • Kapcsolatok szerzése idegen országokban
 • Nyelvvizsga megszerzése, többletpontok a felsőoktatási intézményekben

A ráhangolódás nehézségei

Szakértők szerint nyugodt és feszültségmentes légkört teremteni kell a tanulás megkezdése előtt, és valamilyen módon rá kell hangolódni a feladatra:

 • Ha van egy kedvenc dalod, amely éppen a választott nyelven szól, tanulás előtt mindenképpen hallgasd meg.
 • Próbálj meg beszerezni néhány idegen nyelvű újságot /lehetőleg olyat, amelyben vannak számodra érdekes cikkek/, esetleg figyelemfelkeltő képek /sokan ugyanis inkább vizuális típusok/ és nézegesd őket a kedvenc karosszékedben. Nem muszáj azzal kezdeni, hogy a címlapon lévő cikket elkezded olvasni, kezdetben próbáld meg megérteni a címeket, és ha egy érdekes cikkre bukkansz belevetheted magad az aktív tanulásba. Aki csak nemrég kezdett barátkozni a nyelvekkel válasszon olyan képes újságot, /divatmagazin, National Geographie stb./, amelyet egyébként is szívesen olvasna. Ha sikerül néhány szót, mondatot megértened, valószínűleg nagyobb kedvvel böngészed majd az idegen nyelvű sajtót.
 • Vannak akik szívesen néznek sorozatokat a TV-ben. A német televízió a magyarhoz hasonlóan igencsak bővelkedik hasonló jellegű adásokban, ha szereted a könnyed témájú "szappanoperákat", hasznosíthatod őket a nyelvtanulás kezdetekor /ráhangolódásként/, vagy a tanulás befejező szakaszában pihenésképpen. Ezek a műsorok többnyire könnyen érthetőek, a szereplők általában lassabban beszélnek, mint a hírműsorokban és az egyéb hagyományos jellegű tévéadásokban. Nagyon sok hasznos kifejezést el lehet sajátítani még ezekből a többé-kevésbé alacsony színvonalú műsorokból is, az eredményt fokozhatja, ha könyvtárban hozzájuttok olyan magazinokhoz, amelyek a sorozatokban szereplő sztárokról szólnak, így könnyen nyomon követhetitek az események folyását, és ellenőrizhetitek mennyire sikerült megérteni.

Hosszú távon csupán akkor lehet eredményeket elérni, ha sikerül mindennapi kapcsolatot kialakítani a tanult nyelvvel, amely az állandó ingerhatásoknak köszönhetően lassanként beépül az életünkbe.

Megalapozatlan szókincs

A nyelvtanulók többsége gyakran elfelejti a már megtanult szavakat, hiszen nincs rá lehetőség, hogy minden nap használja őket. A nem tematikus módon történt szótanulás gyakran jár felejtéssel, mivel nincs olyan fogalom, amelyhez az elsajátított kifejezések valamilyen módon kapcsolhatók. Néhány tipp, amellyel szókincs jobban "életben tartható":

 • · A szókártyák módszerét már mindenki ismeri. Előfordulhat viszont, hogy nem könnyű hosszú időn keresztül végeláthatatlanul pörgetni az idegen és a magyar szavakat tartalmazó kártyákat, mivel a szótárból történő tanuláshoz hasonlóan ez is előbb-utóbb a biflázás szintjére süllyedhet. Célszerű tehát a nehezebb szavakat mondatba vagy egy kifejezésbe foglalni, és úgy megtanulni őket. Ha a szavak nem is túl könnyűek, a kifejezés miatt sokkal egyszerűbben felidézhetőek lesznek majd. Aki kedveli a verseket, azokból is változatos és használható szókincsre tehet szert, bár ez utóbbi inkább már a szinten tartás fázisában javasolt.
 • Szófordulatok megtanulása: idegen nyelvű szófordulatok megtanulása hosszú távon rendkívül eredményes. Ha napi két három kifejezést tanultok meg, az néhány hónap elteltével már jelentős eredményt hozhat. Célszerű rövid, anekdotaszerű történeteket olvasgatni, amelyből könnyen összeszedhettek hasznos kifejezéseket.
 • Egy magyar-idegen nyelvű szótár olvasgatása a legtöbb nyelvtanuló számára száraz és unalmas dolognak tűnhet, pedig az idegen nyelvekkel történő barátkozás talán egyik legfontosabb fázisa az úgynevezett tudat alatti bevésődés. Amennyiben lehetőség adódik, forgassunk képes szótárakat, hiszen az illusztrációk alatt található rövid magyarázatok elősegítik a hatékony szótanulás folyamatát, és érdekesebbek, mint az egyszerűbb kivitelezésű nyomtatott szótárak.
 • Az egynyelvű szótárak többé-kevésbé bonyolult módon körülírják egy szó jelentését. Körülbelül két éves aktív nyelvtanulás után - amikor már a főbb nyelvtani egységek használatát gyakorló feladatok segítségével elsajátítottátok - érdemes elkezdeni az egynyelvű szótárakkal való barátkozást. Ebben a szakaszban olyan szótárt tanácsos venni, amelyben a magyarázatok könnyen érthetőek, és a körülírás nem csupán a szó szinonimájának megadásából áll. Ez utóbbi esetben ugyanis a kétnyelvű szótár használatához - a szinonimák megfejtése érdekében - még egy újabb egynyelvű szótár szükséges. Az egynyelvű szótár szótanulásban hasznosítható előnyeit a következőképpen lehet kihasználni:
 • Takarjátok le azt az oldalt, ahol a szó található és kezdjétek el olvasni a magyarázatot. A leírás alapján már körülbelül lehet sejteni, hogy milyen típusú szóról lehet szó. Vannak olyan szótárak, amelyekben a körülírás mellett még egy mintamondatot is találtok, amely az adott szó jelentésére utal. Próbáljátok meg kitalálni, hogy mit jelent az adott szó, majd nézzétek meg az idegen nyelvű megfelelőjét.
 • A szavak tanulását elősegítheti, ha valamilyen módszer szerint fogunk hozzá: ha az órán tanultatok egy szöveget, akkor célszerű az ebből származó szavakat rendszer alapján csoportosítani: egymás alá kerülhetnek az igék, a külön csoportba a főnevek, a jelzők, a határozószók és az egyéb nyelvtani egységek. Egyedül a kifejezéseket nem tanácsos szétszabdalni, mivel ezek nyelvtanilag és jelentéstanilag is egységet alkotnak.
 • Előnyös lehet, ha megtanulunk egy szót, majd szótár segítségével olyan szavakat keresünk, amelyek ehhez kapcsolódnak. /Pl.: az angol nyelvben a school szó megtanulása szótár alapján további kifejezésekkel bővíthető: primary school, school fee, school girl, school exercice./

Az unalom, mint a nyelvtanulás kerékkötője

Mindenkivel előfordult már, hogy világrengető terveit egy egészen jelentéktelennek tűnő mozzanat: ásítás, fáradtság érzés, lankadó kedv nehezítette. A nyelvtanulás sikerélmény hiányában gyakran torkollik hullámvölgyekbe, amelyek hosszabb-rövidebb ideig tarthatnak, de ez idő alatt is kellőképpen alááshatják a folyamat hatékonyságát. Néhány lehetséges megoldás arra az esetre, amikor minden kötél szakad, és nagyon nehéz rávenni magad a tanulás megkezdésére:

 • Ne terheld magad nyelvvizsga tesztekkel, mivel a fáradt agy nem képes hosszú időn keresztül koncentrálni és a rossz válaszok száma negatívan befolyásolhat. Próbálj szerezni egy olyan idegen nyelvű újságot, amely nyelvi szint szempontjából nem áll a helyzet magaslatán - pl. egy bulvárlap, ifjúsági folyóirat, popmagazin - és kezd el a benne lévő személyiségi teszteket kitölteni vagy az olvasói leveleket böngészni.
 • Ha szeretsz olvasni, lapozgasd a kedvenc költőd unalomig ismert verseit /eredetiben/, és gondolatban kíséreld meg átkölteni őket. /Nem a minőség a fontos, hanem a gondolatok szabad terelgetése!/
 • Amennyiben otthon vagy egy közel eső könyvtárban van alkalmad Internet használatra, keress olyan idegen nyelvű oldalakat, amelyek felkeltik az érdeklődésed, és nézegesd őket kikapcsolódásként, mindenfajta fordítási kötelezettség nélkül.
 • Amikor egyáltalán nincs kedved nyelvet tanulni, csak a kedvenc zenéid segíthetnek. A látszólag haszontalan időtöltés fontos szerepet játszik a nyelvtanulási folyamatban, hiszen a zenében előforduló idegen szavak elsajátítása a tudat alatti bevésődés egyik legfontosabb eszköze. Többször is hallgasd meg ugyanazokat a számokat és a későbbiek folyamán már odafigyelés nélkül is könnyedén felidézheted őket.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten