A hét törpe származása
2002/10/21 00:00
2486 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Grimm-testvérek által papírra vetett legenda, a Hófehérke és a hét törpe szereplői minden valószínűség szerint nem német, hanem olasz származásúak voltak - állítja Giuliano Palmieri olasz professzor, az irodalmi mítoszok szakértője.

A professzor a sápadt hegyek elvesztett királyságai című művében kifejti, hogy Hófehérke története nagyon hasonlít ahhoz a meséhez, amelyet az olasz Tirolban lévő Pore-hegy vasbányászai terjesztettek. A bányában a XVIII. század végén sok német munkás dolgozott, mivel a vasérc kitermelését növelni kellett a Velencei Köztársaságban és más európai országokban rohamosan terjedő fegyverkereskedelem miatt. Palmieri szeint ezek a német munkások hazatérve elmondhatták az Olaszországban hallott történeteket, amelyeket aztán a Grimm-testvérek mint német eredetűeket írtak le.

A kutató elméletét a Dolomitok számtalan völgyében, szájhagyomány által terjedő mesékre alapozza, valamint egy sor régészeti leletre, amelyek bizonyítják, hogy ezen a vidéken a bányászok nagyon kis termetűek voltak, mivel csak azok fértek be a hegy szűk és alacsony járataiba. Így valóban lehet, hogy a hét törpe bányász volt. Ezen kívül a Fore-hegyen sok történet szól egy mérgekben szakértő boszorkányról, aki megfelelhet a szóban forgó mese kulcsszereplőjének, a gonosz mostohának.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten