A Homoki gyík
2004/08/31 08:00
2157 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A felforrósodó homokon különösen gyors mozgású homoki gyíkot Magyarországon már csak szigetszerű állománya él. Egyes kiskunsági élőhelyeken az utóbbi 10 évben száma erősen megfogyatkozott. Ez különösen azért aggasztó, mert a homoki gyík, élőhelyi igényei miatt egyik ritkább gyíkfajunk.

Vékony, karcsú testalkatú gyík, melynek maximális hossza 16-18 cm. Feje hosszú és keskeny, homloka lapos. Lábai vékonyak és viszonylag hosszúak. Farka hosszú és fokozatosan elkeskenyedő. A hátoldal alapszíne sárgásbarna, vagy barnásszürke, a közepén összefüggő, zöld sáv húzódik. Ettől jobbra és balra, valamint az oldalakon sötétbarna, vagy barnásfekete foltok alkotnak nem összefüggő szalagot. A szalagok között zöldessárga, világossárga, ill. piszkosfehér vonal húzódik. A hasoldal tompafehér, vagy sárgásfehér. A hímek háta a gerincvonal mentén fűzöld, a hasoldal a gallértól a farok tövéig sárgásfehér, nászidőben narancssárga, míg az áll és a torok tompafehér. A hasoldal határán kobaltkék pontsor látható. A nőstények hasa tompafehér. A fiatalok hátának alapszíne dióbarna, a gerincvonal mentén szürkészöld sáv húzódik. Az oldalakon már láthatók a fehér pontokból álló csíkok.

Elterjedés

A Balkán-félszigeten, viszonylag nagy, összefüggő területen fordul elő. Romániában a Fekete-tenger mentén széles sávban, valamint Ukrajna egyes területein is megtalálható. Törökország európai részén is honos. Magyarországon szigetszerű állománya él, több populációra szakadva.
Az élőhelyével szemben általában nem túl igényes, ugyanúgy megtalálhatjuk réteken, út menti árkok falában, mint a lombhullató erdőkben, vagy hegyi sztyeppréteken.

Hazai állománynagysága nem ismert. Egyes kiskunsági élőhelyeken az utóbbi 10 évben száma erősen megfogyatkozott. Ez különösen azért aggasztó, mert a homoki gyík, élőhelyi igényei miatt egyik ritkább gyíkfajunk. Azokon a területeken, ahol még erős populáció van, nagy számban fordul elő, de közel sem olyan nagy tömegben, mint pl. a fali gyík.

Életmód

Április közepén jön elő a téli álomból és nem sokkal később párzik. Június első felében rakja le általában 2-6 puha héjú, tojását, melyekből a fiatalok augusztus végén, szeptember elején bújnak ki. Rendkívül gyors gyík, ha megzavarjuk pillanatok alatt eltűnik a földalatti lyukakban, melyeket esetenként maga ás. Szinte kizárólag a talajon él. Jobban igényli a meleget, mint más gyíkfajunk, jobbára csak meleg napos időben mozog. Táplálékát különféle egyenesszárnyúak, rovarok, pókok, stb. képezik. Meglehetősen sok ellensége van, elsősorban az élőhelyén előforduló madarak zsákmányolják.

Élőhelyeinek - száraz homoki gyepek - beerdősítése és ezáltal a homoki gyík számára alkalmatlanná válása komoly veszélyeztető tényező. A legjelentősebb élőhelyein a legelő állatok hiányában megindult természetes szukcesszió - cserjék egyre nagyobb mértékű térnyerése - szintén csökkenti élőhelyét.

A felforrósodó homokon különösen gyors mozgású gyíkot ritkán zsákmányolják a más gyíkfajokat rendszeresen fogyasztó ragadozók - gébicsek, ragadozó madarak. Védelmének biztosítása érdekében a legfontosabb feladat pontos elterjedésének feltérképezése. Általában elmondhatjuk róla, hogy összehasonlítva a többi hazánkban élő gyíkfajjal, lényegesen szerényebbek a vele kapcsolatos ismereteink. Ennek egyik fő oka, hogy azokban az országokban, ahol a szabadtéri herpetológia, ill. hüllők védelme sokkal szélesebb körű érdeklődésre tart számot, ez a faj nem él, így kutatottsága lényegesen alacsonyabb fokú.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten