A jázmin illata
Főző Attila László
2007/10/10 18:47
1121 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A jázmin kellemes illatával nemcsak szép kertekben, illatosítókban, hanem némely fekete teák élvezetekor is találkozunk. Az illatért legfőképpen a metil-jazmonát felelős. Szaglásszunk egy kicsit a jázmin olaj házatáján!
Jasminum sp.

A metil-jazmonát különleges és drága anyag , a jázmin illóolajnak csak a 2-3%-át teszi ki. 1,5 g illóolaj előállításához 15000 virágszirom szükséges. A metil-jazmonát két kiralitáscentrumot (asszimetriás szénatom) tartalmazó molekula, ezért négy optikai izomerje is van. Érdekes, hogy az izomerek közül az egyik különösen erős illatú, ami arra is utal, hogy a térszerkezet a szaglásban is rendkívül fontos.

változatok

Mivel a metil-jazmonát igen drága, a kereskedelmi forgalomban levő illatanyagokban inkább a kevésbé reakcióképes dihidro- változatát használják. Vegyületünk többféle növényben is előfordul. Amennyiben egy növény mechanikus- vagy egy rovar okozta sérülést szenved, a jazmonsav és a metil-jazmonát mennyisége megnövekszik. Ezek az anyagok a növények regenerációjában segítenek. A természet szépsége azonban abban is megmutatkozik, hogy a metil-jazmonát igen illékony lévén a szomszédos növényeket kémiai úton "riasztja", így azok megelőzésképpen beindítják a túltermelést. Az is előfordulhat, hogy az illékony anyaggal tölténő védekezés arra épül, hogy odacsalogatja a kártékony rovar ellenségét.

Az egyik legismertebb rákellenes hatóanyag a taxol. Ezt az anyagot tiszafából nyerik. Kutatások szerint a metil-jazmonát hatására növelhető a taxol termelődése. A jázmin eme híres illatanyaga ezen kívül igéretes a friss gyümölcsök tartósításában is. Hatására ugyanis olyan védőproteinek képződnek, amelyek antibakteriális és gombaölő hatásúak.

metil-jazmonát

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten