A jó pályaválasztás feltételei: pályaismeret
2003/10/07 10:41
1298 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A pályaismeret az egyes pályák leglényegesebb követelményeinek ismeretét jelenti, annak érdekében, hogy a fiatal képességei és a választott pálya megfeleltethetők legyenek egymásnak. Ezen ismeretek megszerzése egy igen széles körű, sokirányú tevékenység.

Ahhoz, hogy az egyén pszichológiai, önismereti tapasztalatait összhangba hozza a külső környezeti tényezőkkel, szüksége van a pályák reális ismeretére. Míg a pályaorientáció legfőbb célja, hogy a tanulókat a pályaválasztási döntés meghozatalában segítse, addig a pályaismereti foglalkozások kitűzött célja, hogy foglalkozásokról és ehhez kapcsolódó képzési lehetőségek felől aktív, önálló tájékozódásra és a megszerzett információk elemzésére serkentsen.

A hangsúly nem a kész ismeretek átadásán van, hanem a résztvevők meglévő ismereteinek mobilizálásán, képességeinek fejlesztésén és szemléletének formálásán. A foglalkozások fő jellemzője: a résztvevők aktivitása-aktivizálása. A témák feldolgozásában bevonódnak a résztvevők, így nemcsak tudásukat vetik latba, hanem érzéseik is serkenthetik önálló vagy együttes munkájukat.

A foglalkozásvezetőktől a hagyományostól eltérő oktatói magatartást kíván. A vezető és a tagok hatékony együttműködéséhez egyfajta "segítőre" van szükség, aki szervez, ösztönöz, szemléltet, ellenőriz, értékel:

  • a feladat kijelölése után a háttérbe vonulva ő csak a munkára ösztönző légkört teremti meg és tartja fenn,
  • különböző segédanyagok jelenlétét biztosítja, használatát segíti,
  • a csoportos munka különböző formáit szervezi meg,
  • segíti a különböző információk összekapcsolását,
  • a foglalkozások során ösztönzi a csoporttagok együttműködését,
  • nem minősít, hanem a pozitívumokat hangsúlyozó értékeléseivel a csoportos vagy egyéni feladatmegoldások és kooperációs készség fejlődését célozza.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten