A jövő karrierjei
2004/08/17 04:36
982 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Felgyorsult tempó jellemezi majd a jövő munkavállalóját: átlagosan 19 különböző munkát fog élete során végezni, de az egymástól nagyon eltérő szakmák párhuzamos gyakorlása sem lesz ritka.

Azt már Magyarországon is tapasztalhatta minden munkavállaló, hogy az élethosszig tartó alkalmazás ideje lejárt. Ha valaki tíz évnél több időt tölt el egy vállalatnál, nehéz dolga lesz a váltáskor: a munkaadók automatikusan rugalmatlanságot feltételeznek róla. De azért az sokakat meglephet, hogy a munkaerő-piaci folyamatok mennyire megváltoznak és felgyorsulnak. A jövő munkavállalója 19 különböző munkakört fog betölteni karrierje során! Erre az eredményre jutott a brit City & Guilds brit képesítő intézetet legutóbbi kutatása. Magyarország: kicsit lassabban Bár Magyarországon még kevésbé gyorsultak fel a munkaerő-piaci folyamatok, itt is egyre inkább jellemző, hogy a fiatalabb munkavállalók 3-5 évenként munkahelyet váltanak. Az éles szakmaváltásokat azonban egyelőre csak egy bizonyos réteg engedheti meg magának: a "kiégett" felsővezetők közül sokan teljesen más irányba fordítják karrierjüket.

Egyre többen váltanak

A intézet felmérése szerint a britek milliói fognak az elkövetkező két évtizedben karrierjük közepén szakmát váltani. Míg jelenleg csak Nagy-Britannia lakosságának 10 százalékát érinti a radikális karriermódosítás, 2025-re a kutatás szerint már 20 százalékra fog nőni ez az arány. A technológiának kulcsszerepe van a máris elindult változások gyorsításában. Az interneten bárhol és bármikor elérhető képzések segítségével a munkavállalók az állásuk megtartása mellett tanulhatnak új szakmákat, fejleszthetik képességeiket. Nem beszélve arról, hogy a munkaerőpiac dinamikus változása miatt már most nehéz hosszú távú prognózisokat készíteni arról, milyen szakmák lesznek később keresettek. A patchwork karrier irányába mutat a várható élettartam növekedése és a kitolódó nyugdíjkorhatár is. A hatvanas éveik végéig dolgozó emberek feltehetően egyre nagyobb hajlandóságot fognak mutatni arra, hogy valamilyen teljesen új szakmába kezdjenek. Puha elvárások alapján

A jövő munkaerőpiacán érvényesülni vágyóknak fel kell készülniük arra, hogy átlagosan 19 különböző munkát fognak karrierjük során betölteni, ha a húszas éveikben kezdenek el dolgozni. Ebbe természetesen az új szakmákon kívül az ugyanannál a vállalatnál betöltött másik munkakör vagy a szervezeti változások miatt létrejövő új feladatkör is beletartozik. A munkaadóknak ennek megfelelően fel kell készülniük arra, hogy a jövőben nagyon szerteágazó önéletrajzokat kell majd szortírozniuk. Az úgynevezett kemény elvárásokkal szemben (mint például az ágazati tapasztalat) az adott munkakörben is kamatoztatható, transzformálható képességekre kell koncentrálniuk. Ezért a munkavállalók fő feladata is képességeik és készségeik folyamatos fejlesztése lesz, ha jó esélyekkel akarnak indulni egy állás elnyeréséért.

Magánélet helyett

A City & Guilds tanulmánya szerint az úgynevezett párhuzamos karrierek is egyre jellemzőbbek lesznek. Az előrejelzéseik alapján a következő két évtizedben szintén duplájára fog növekedni azoknak a brit munkavállalóknak a száma, akik párhuzamosan két munkát végeznek. Az intézet szerint azonban erre nem anyagi okokból lesz szükségük az embereknek, hanem saját igényeik és vágyaik miatt. Meghatározásuk szerint a jövő munkavállalója ugyanis sokoldalú: önszántából szeretné tágítani ismereteit, és fejleszti önmagát. Ezt azonban nem a tudásra szomjazó emberiség kialakulásával indokolják. Az intézet pesszimista előrejelzései szerint a társadalom elidegenedése és a családok felbomlása nyomán az emberi kapcsolatokban csalódott munkavállalók nem a magánéletükben, hanem a munkájukban fogják keresni az értelmet; minden energiájukat karrierjükre tudják majd fordítani. A barátságok lazulásával és házastársi kapcsolatok megszűnésével megnőtt saját magunkra fordítható idő teszi majd lehetővé a két teljes értékű szakmai karrier folytatását...

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten