A kapcsolt öröklődés
Nádori Gergely
2004/01/09 08:00
7428 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kapcsolt gének öröklődése a nehezebben megérthető részek közé tartozik a genetikán belül is. Egy egyszerű Excel-állomány segíthet a könnyebb megértésben.

Mendel III. törvénye a faktorok (gének) egymástól független öröklődését mondja ki. Ma már tudjuk, hogy Mendelnek különleges szerencséje volt, olyan tulajdonságokat választott vizsgálatai tárgyául, melyek külön-külön kromoszómákon találhatóak, így öröklődésük valóban független egymástól. Thomas Hunt Morgan Mikor csaknem fél évszázaddal Mendel után az amerikai Morgan elkezdte az öröklődést vizsgálni az ecetmuslicákon (Drosophilákon), úgy találta, hogy a III. törvény csak bizonyos esetekben igaz. Vannak olyan párok, melyek öröklődése nem független egymástól. Ezeket nevezte el kapcsolt géneknek.

Hamarosan rájöttek arra is, hogy a kapcsolt gének azok, melyek egymáshoz közel, azonos kromoszómán helyezkednek el. Hamarosan arra is rájöttek, hogy a szülőitől eltérő (ún. rekombináns) utódok aránya használható a gének távolságának megállapítására. Az egyes gének távolságát a rekombinánsok százalékában, morganban fejezik ki. Az alábbi táblázatokban beállítható, hogy mekkora eséllyel történjen rekombináció és azonnal láthatóvá válik, miként alakul a az F2 nemzedékben és a tesztelő keresztezésben az egyes fenotípusok aránya. Kellemes keresztezgetést!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten