A kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
2004/10/05 10:36
1123 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mi a villanyszerelő feladata? Milyen munkakörök tölthetők be ezzel a végzettséggel? Mik a szakma választásának egészségügyi feltételei? A következőkben a kecskeméti iskola bemutatásán túl ezekre a kérdésekre is választ fogtok kapni.

A szakiskolába jelentkezők az első két évben az általános műveltség megszerzéséhez szükséges tantárgyakat tanulnak, kiegészítve szakmai alapozó képzéssel. A második évben konkrét szakmát választanak, ekkor már csak szakmai tárgyakat tanulnak. A szakközépiskolában négy éven keresztül a közismereti tárgyakon van a hangsúly, de mellette az első két évben kevesebb, a második két évben már több szakmai tantárgyat is tanulnak az ide jelentkezők. A negyedik év végét közismereti érettségi zárja, a szakma megszerzéséhez tovább kell tanulni: vagy az iskolában technikusként, vagy valamelyik főiskolán, egyetemen. A technikus képzési formára tehát az érettségi megszerzése után lehet jelentkezni (akár gimnáziumból is), ahol két éven keresztül gyakorlatilag csak szakmai tantárgyak oktatása folyik. A második év végén a tanulók szakmai vizsgát tesznek és OKJ- s bizonyítványt kapnak. Az Akkreditált Iskolai rendszerű Felsőfokú Szakképzést az elmúlt tanévben indították először. Csak az érettségi megszerzése után lehet erre a képzési formára jelentkezni, s itt is két éven keresztül gyakorlatilag csak szakmai tantárgyak oktatása folyik.

A második év végén a tanulók szakmai vizsgát tesznek és OKJ-s bizonyítványt kapnak. A villanyszerelő feladata a lakó- és középületek, irodaházak, valamint ipari és mezőgazdasági épületek erősáramú és gyengeáramú (informatikai, automatikai, biztonsági) áramköreinek kivitelezése, javítása, felújítása, karbantartása. Az energiaellátás biztosítása mellett a kisfeszültségű villamos berendezések, gépek, készülékek, a hozzá tartozó vezérlések és szabályozások telepítése, üzembe helyezése, javítása, védelmi rendszerek, eszközök szerelése, mérése, ellenőrzése, karbantartása (érintésvédelem, túláramvédelem, túlfeszültség védelem, villámvédelem, vagyonvédelem). Ezenkívül mérési, ellenőrzési, beállítási munkák elvégzése a szükséges eszközök megfelelő alkalmazásával, munkavégzés műszaki dokumentáció alapján, a kötelező előírások és szabványok figyelembevételével, és munkavégzése során alkalmazza az elsajátított jogi, gazdasági és számítástechnikai ismereteket, a munkavédelmi szabályokat.

A szakmát választók többek között anyagismeretet, elektrotechnikát, elektrotechnikai szakszámításokat, munka- és környezetvédelemet, villamosipari környezeti ismereteket, szakmai ismereteket, szakmai gyakorlatokat, villamos méréseket, műszaki rajzot, informatikát, gazdasági alapismereteket, társadalmi ismereteket és szakmai idegen nyelvet tanulnak. A képzés megszerzéséhez meghatározott egészségügyi és munkaalkalmassági feltételekkel kell rendelkezni: átlagos testi fejlettség, fizikum, megfelelő mozgáskoordináció, tünetmentes szervi működés, színtévesztés hiánya, ép idegrendszer. A szakmával együttjáró baleseti lehetőség: áramütés, kéz- és lábsérülés. A szakképesítéssel a következő munkakörök tölthetők be: villanyszerelő, egyéb villamossági szerelő, műszerész, energetikus, egyéb energetikai gépek és berendezések kezelői, munkavédelmi és baleset-elhárítási foglalkozású, üzemfenntartási és üzembiztonsági foglalkozású, karbantartó, vállalkozó. Az iskola minden tanulója számára biztosít kollégiumi elhelyezést.

  • További információ: Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, Kecskemét, 6000 Bethlen krt. 63. Pf.: 64. Igazgató: Horváth Lajos, E-mail: horvath@kando-kkt.sulinet.hu Tel.:76/481-622, 76/485-946, Fax: 76/485-971

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten