A kémiai Nobel magyar gazdája
2004/10/11 12:45
1506 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az idei kémiai Nobel-díjat három kutató vehette át, az egyikük Avram Hershko magyar származású sejtbiológus.

A hírt a Svéd Királyi Akadémia jelentette be szerdán Stockholmban. A kitüntetésben idén két izraeli - kik közül Avram Hershko magyar származású - és egy amerikai tudós részesült, kik a sejtbiológia terén értek el kiemelkedő kutatási eredményeket. Az izraeli Aaron Ciechanover, a magyar származású Avram Hershko és az amerikai Irwin Rose szakterülete a proteinek lebontásával kapcsolatos kutatás.

Ők még a 80-as években fedezték fel a sejtek egyik legfontosabb ciklikus folyamatát, a proteinek lebontásának szabályozását, amelynek köszönhetően ma már molekuláris szinten megérthetjük, miként ellenőriznek a sejtek központi folyamatokat az emberi szervezetben.
A proteinek lebontási folyamata "irányítja" többek között a sejtosztódást, ellenőrzi az új proteinek minőségét és az immunrendszer jelentős részét. Ez az eredmény olyan súlyos betegségek tanulmányozásában vitte előre az orvosi kutatásokat, mint pl. az agydaganat.
A karcagi származású 67 esztendős tudós 1950-ben vándorolt ki Izraelbe, azóta ott végzi munkáját. A három kutató e jelenlegi elismerést azzal érdemelte ki, hogy kiemelkedő eredményeket értek el a fehérjék lebontásával kapcsolatos kutatásaikban. Pontosabban: feltárták, hogy miképpen bontják le a sejtek a nem kívánt fehérjéket.

"Nem arról van szó, hogy útban van a rákot legyőző csodaszer" - nyilatkozta Hershko egy sajtótájékoztatón, majd hozzátette: "Hiszek azonban abban, hogy a munkánkat alapul véve előrelépés történhet a rák kezelése terén".

Kitüntetéséhez mi is gratulálunk!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten