'A komprehenzív működés első lépései' konferencia Balatonfüreden
Varga Szilvia
2010/09/01 11:43
1491 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Augusztus 24-én és 25-én "A komprehenzív működés első lépései" címmel kétnapos konferenciát szervezett az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A Balatonfüreden tartott rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a közép-magyarországi és közép-dunántúli régióban a komprehenzív működés irányában tett eddigi lépéseket.

Utolsó frissítés ideje: 2010.08.31.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Komprehenzív Iskolai Fejlesztő Csoportja kétnapos regionális konferenciát szervezett "A komprehenzív működés első lépései" címmel. A Balatonfüreden megrendezett konferencia a TÁMOP 3.1.1. - A 21. századi közoktatás-fejlesztés, koordináció kiemelt projektje keretében valósult meg.

A konferencia célja

A konferencia célja az volt, hogy bemutassa az közép-magyarországi és közép-dunántúli régióban a komprehenzív működés irányában tett eddigi lépéseket, Tata, Várpalota egy-egy intézményének valamint Budapest négy iskolájának közreműködésével. A rendezvény tárgya egyfelől tehát a számvetés volt, másfelől pedig a legfontosabb tennivalók megbeszélése - két régió dimenziójában.

A rendezvény első napján

Az első napon a házigazda és meghívott vendégei előadásaira került sor. Dr. Loránd Ferenc, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. tudományos főmunkatársa köszöntötte a vendégeket, majd a komprehenzív működés nélkülözhetetlen ismérveiről beszélt.
Nahalka István egyetemi docens, oktatáskutató a tehetségnevelés - komprehenzivitás kapcsolatáról tartott előadást.
A két régió oktatási integrációs és esélyegyenlőséggel kapcsolatos tapasztalatairól Baráth Szabolcs közép-dunántúli és Szemenyei Mariann közép-magyarországi régiós irodavezető számolt be.
Szabó Mária, az OFI munkatársa „A hálózatok mint az iskolafejlesztés eszközei” címmel tartotta prezentációt.
Végül a komprehenzív iskola referencia-intézmény standardjáról, a jó gyakorlatokról beszélt Juhász Krisztina szakreferens.

Második nap

Másnap a hat intézmény képviselői ismertették az elmúlt tanévben végzett munkájukat a komprehenzivitás szempontjából.
Előadók: Tatáról ifj. Elekes Mihály (igazgató) és Somlói Csilla (igazgatóhelyettes); Várpalotáról Bakonyi Anikó és Veingartner Erika (pedagógusok); Budapestről Török Alfréd, Laczka Gyuláné és dr. Gencsev Plámenné (intézményvezetők), illetve Dicső István (igazgatóhelyettes).

Összegzés

A konferencia programja, amelyben a plenáris előadások előtt és után beszélgetésekre is sor került, módot adott a komprehenzív irányú fejlesztés elvi és gyakorlati kérdéseinek tisztázására.
A konferencia 71 résztvevője, pedagógusok, intézményvezetők és fenntartói képviselők mindvégig kiváló hangulatban, támogató, együttműködő szándékkal vettek részt a programon, egymásnak is átadva eddigi tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten