A reneszánsz kísérő jelenségeként született újjá az európai gasztronómia. A reneszánsz kísérő jelenségeként született újjá az európai gasztronómia. Az új korszak igencsak kedvez a test örömeinek is, nem meglepő hát, hogy a reneszánsz lakoma méltó utóda a római Saturnáliáknak. A középkor markánsan fűszerezett étkei után ismét a pikantériáé lesz az elsődleges szerep. A reneszánsz étek nem elég, ha tápláló és ízletes, de legyen ínycsiklandóan gusztusos, különlegesen tálalva. A tálalás művészetében – csakúgy, mint a művészet más ágaiban is – az itáliai mesterek jártak az élen.
Álljon itt példaként Benedetto Salutati 1476-ban Nápolyban rendezett fényűző vacsorájának leírása!Álljon itt példaként Benedetto Salutati 1476-ban Nápolyban rendezett fényűző vacsorájának leírása!
... Előétel gyanánt minden vendég egy kis tál aranyozott kalácsot kapott mandulakenyérmagból és egy majolikabögrét valamilyen tejes étellel; aztán kocsonyát kappanmellből, címerekkel és jelmondatokkal ékesítve; a legelőkelőbb vendég táljának közepén szökőkút lövellte fel a narancsvízesőt. Azután különböző húsfajták következtek: vad, borjú, csirkék, sonkák, fácánok, gyöngytyúkok, ehhez behoztak egy nagy ezüstmedencét, s amint a fedelét felemelték, számos kis madár repült fel belőle, azután hoztak még megtévesztően készített mesterséges pávákat, ezek egy kereket forgattak, és égő, illatozó füstölőket hordoztak csőrükben. A csemege mindenféle édességből állt: tortákból, marcipánokból, könnyű csinos süteményből, az ital olasz és szicíliai borokból...
... Előétel gyanánt minden vendég egy kis tál aranyozott kalácsot kapott mandulakenyérmagból és egy majolikabögrét valamilyen tejes étellel; aztán kocsonyát kappanmellből, címerekkel és jelmondatokkal ékesítve; a legelőkelőbb vendég táljának közepén szökőkút lövellte fel a narancsvízesőt. Azután különböző húsfajták következtek: vad, borjú, csirkék, sonkák, fácánok, gyöngytyúkok, ehhez behoztak egy nagy ezüstmedencét, s amint a fedelét felemelték, számos kis madár repült fel belőle, azután hoztak még megtévesztően készített mesterséges pávákat, ezek egy kereket forgattak, és égő, illatozó füstölőket hordoztak csőrükben. A csemege mindenféle édességből állt: tortákból, marcipánokból, könnyű csinos süteményből, az ital olasz és szicíliai borokból...
A változás egyik jelentős motorja a kertészet felvirágzása volt, a zöldségek újrafelfedezése mellett a nemesített gyümölcsfajták is teret hódítottak. Népszerű lett a cseresznye, őszibarack, csemegeszőlő, a citrom és narancs, a fényűzőnek számító banán és ananász. A középkor húsra, kenyérre, borra szűkített étlapja tésztákkal és édességekkel is bővült.
A változás egyik jelentős motorja a kertészet felvirágzása volt, a zöldségek újrafelfedezése mellett a nemesített gyümölcsfajták is teret hódítottak. Népszerű lett a cseresznye, őszibarack, csemegeszőlő, a citrom és narancs, a fényűzőnek számító banán és ananász. A középkor húsra, kenyérre, borra szűkített étlapja tésztákkal és édességekkel is bővült.
A reneszánsz változásai mellett a 15-16. századi konyhaművészet megújulásában Amerika felfedezése játszotta a kulcsszerepet. Az Újvilágból az Óvilágba érkező burgonya, paradicsom, paprika, kukorica mai táplálkozásuk kulcsfontosságú alapanyagává vált. S mindezért azt az indiánt illeti a hála, aki a nemesítésben részt vett, hiszen nincs olyan európai ország, amelynek úgymond nemzeti ételei között ne találkoznánk az „indián örökség” elemeivel.
„Az olasz spagetti éppen úgy elképzelhetetlen volna paradicsom nélkül, mint a magyar konyha az ugyancsak Amerikából származó paprika nélkül. A provence-i módra töltött paradicsom éppen olyan jellegzetes francia köret, mint a lyoni módra készült burgonya. A kukorica polenta és puliszka formájában a mediterrán és balkáni konyhák kedvelt fogása. Hogy ezenfelül a tengeri milyen mélyreható változást idézett elő Európa táplálkozásában az állattenyésztés fellendítésével, felmérni is nehéz.”
„Az olasz spagetti éppen úgy elképzelhetetlen volna paradicsom nélkül, mint a magyar konyha az ugyancsak Amerikából származó paprika nélkül. A provence-i módra töltött paradicsom éppen olyan jellegzetes francia köret, mint a lyoni módra készült burgonya. A kukorica polenta és puliszka formájában a mediterrán és balkáni konyhák kedvelt fogása. Hogy ezenfelül a tengeri milyen mélyreható változást idézett elő Európa táplálkozásában az állattenyésztés fellendítésével, felmérni is nehéz.”
AA magyar gasztronómiában igazi áttörést és újjászületést a Mátyás nevével fémjelzett reneszánsz hozott. Az új stílus – és egyben gondolatvilág a földi életre és annak szépségeire helyezte a hangsúlyt: így jutnak nagy szerephez a reneszánsz idején a természet és az ember remekei. Alkotói immár öntudatosak, Isten teremtőtársaivá lépnek elő. A negatív írói öntudat korának ezennel vége.
magyar gasztronómiában igazi áttörést és újjászületést a Mátyás nevével fémjelzett reneszánsz hozott. Az új stílus – és egyben gondolatvilág a földi életre és annak szépségeire helyezte a hangsúlyt: így jutnak nagy szerephez a reneszánsz idején a természet és az ember remekei. Alkotói immár öntudatosak, Isten teremtőtársaivá lépnek elő. A negatív írói öntudat korának ezennel vége.
Néhány jó tanács a reneszánsz kori gasztronómiából:
- Az állat fal, az ember eszik. De csak a kiművelt ember tudja, hogyan kell enni.
- Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.
- Az asztal örömei minden korban, minden helyzetben, minden országban és minden időpontban élvezhetők. Bármely más gyönyörűséggel együtt is élvezhető – de legvégig megmarad, utolsó örömünk, mely kárpótol a többi elvesztéséért.
- Az étkezés helyes sorrendje, ha a nehezebb fogások felől a könnyebbek felé halad.
- Az étkezést befejező desszert sajt nélkül olyan, mint egy szép nő, akinek hiányzik az egyik szeme.
- A szakács legfőbb erénye a pontosság – ugyanezzel az erénnyel kell rendelkeznie a vendégnek is.
- Aki meghívja barátait, és nem néz utána személyesen a készülő vacsorának, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.
- Valakit vendégül hívni felelősségvállalás, hogy kellemessé tesszük számára a házunkban töltendő időt.
Forrás:
Halász Zoltán: Gasztronómiai kalandozások Európában, Panoráma 1974
G. Blond – G. Blond: Évezredek asztalánál, Gondolat 1971G. Blond – G. Blond: Évezredek asztalánál, Gondolat 1971
Farkas Judit