A Krakatau robbanása
Nádori Gergely
2007/12/15 18:11
2374 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Krakatau kitörése igazi katasztrófa volt az Indonéz-szigetvilágban. A kitörés több szempontból is különleges volt. Az alábbiakban a kitörés előzményeivel, a robbanással és a következményekkel ismerkedhetünk meg. Egy interaktív térképen a kitörés helyszínét a sziget eredeti formáját is megmutatjuk.

A Krakatau vulkán Ázsiában található Jáva és Szumátra között. A két sziget között húzódik a Szunda-szoros, mely forgalmas hajózási útvonal volt már 1883-ban is. A szorosban feküdt egy kis szigetcsoport, amely akkoriban a következő tagokból állt: Krakatau, Verlaten és Lang.

Maga a Krakatau észak-déli irányban kb. 9 km hosszan elnyúló sziget volt. Északi részén egy vulkáni kúp, a Perboewetan emelkedett, déli csücskén pedig a 798 méteres Rakata helyezkedett el. A szigetcsoport lakatlan volt, csak alkalmanként kötöttek ki rajta kisebb hajók. Az 1883-at megelőző 200 év vulkáni szempontból eseménytelen volt, a terület aktív időszaka a legendák homályába veszett.

Anak Krakatoa azaz Krakatoa fia, ez maradt a vulkán helyén

Az 1870-es évek végén a vulkáni tevékenység feléledt. Kisebb földrengések rázták meg a környéket, majd 1880 szeptemberében bekövetkezett az első komolyabb földrengés is, ám mivel ebben a régióban mindig is gyakoriak voltak a rengések, vulkánkitörések, a lakosság nem tulajdonított a jeleknek különösebb jelentőséget. 1883. május 20-án a Krakatau komolyabb robbanást produkált. A vulkán "hangja" 150 km-re is hallható volt és másnap már látni lehet a hatalmas hamufelhőt, amely a szigetek felett terpeszkedett. Ezt követően átmenetileg csillapodott a kitörés. Május 27-én egy hajóról megvizsgálták a szigetet és megállapították, hogy azt finom, fehér vulkáni por és horzsakő fedte be, és azt is, hogy a Verlaten-sziget növényzete teljesen elpusztult.

Június 19-én újból erőteljes gőz- és hamuoszlopok törtek az ég felé. Amikor ismét látni lehetett a szigetet, kiderült, hogy a robbanás megsemmisítette a Perboewetan csúcsát. A júliust végig erőteljes robbanások jellemezték. Mivel "egyéb megnyilvánulása" nem volt a vulkánnak, a környező szigetek lakossága megszokta a dübörgést, hamut, porfelhőket. Mikor újabb hajó kereste fel a szigeteket, azt tapasztalták, hogy a Krakatau teljes növényzete elpusztult, és több krátert figyeltek meg, ahonnan izzó gázok, hamu és horzsakő törtek elő.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten