A kvantummechanika atyja - Heisenberg A-tól Z-ig
Érsek Dóra
2007/11/13 12:30
2396 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Valahol itt nyugszik". Ez áll Werner Heisenberg német fizikusnak a sírján, akinek személyisége a II. világháborúban való aktív tevékenysége miatt ma is megosztja a fizikában és történelemben jártas tudósokat. A kvantummechanika egyik megalapítója, olyan felfedezéseket tett a fizika tudományának fejlődésében, amelyek közelebb vitték a kutatókat az atombomba kifejlesztéséhez.

Hosszasan sorolhatnánk és fejtegethetnénk a kvantummechanika tárgyát, az elemi részecskékkel foglalkozó fizikai jelenségeket és azok formáját, de mivel írásunk jelen esetben nem kíván mélyrehatóbban foglalkozni a kérdés tisztázásával, ezért csak oly mértékben kerül az említésre, amennyiben az jelentősen kapcsolható Werner Heisenberg munkásságához és életéhez. Mert hogy Heisenberg pontosan attól vált érdekessé és fontos történelmi, a fizikatudomány szempontjából kiemelt személyiséggé, amit a XX. század legnagyobb fegyverének tekintettek, s még napjainkban is ugyanakkor jelentőséggel bír, vagyis az atombomba kifejlesztésének egyik prominens személyiségével foglalkozunk a következőkben. 

A német fizikus 1901-ben született Würzburgban, iskoláit viszont már Münchenben végezte, és itt szerezte meg érettségi bizonyítványát is 1920-ban. Egyetemi évei alatt olyan tudósokkal találkozott, mint Niels Bohr, vagy Max Born, aki mellett 1923-ban tanársegéd lett. 1925-ben fejleszti ki a kvantummechanika egyik egzakt irányvonalát, a mátrixmechanikát, de mindezek mellett foglalkozott még hullámmechanikával, valamint Bohrral együtt megfogalmazta a koppenhágai interpretációt, s tudományos munkássága mindaddig felfelé ívelt, amíg nem keltett feltűnést a náci rezsimben. 1932-ben fizikai Nobel-díjat kapott, s kapcsolatba került a magyar Teller Edével is, akinek doktori témavezetője lett, s akinek neve szorosan összekapcsolható az atombomba kifejlesztésének irányába tett kísérletezésekkel. 

A már korábban említett náci hatalom azonban nem nézte jó szemmel Heisenber zsidó származást, a folyamatos zaklatások pedig csak akkor lett vége, amikor Heinrich Himmler, az SS vezetője azokat leállítatta. S mivel a háború ideje alatt sem távozott Németországból, ezért elkerülhetetlenné vált számára, hogy részese legyen mindannak, ami miatta a britek később kihallgatták, s amiért a náci gépezet is jelentősen támogatta.

Albert Speer a birodalom fegyverkezési minisztere jelentős pénzeket vont el más területekről azét, hogy az atombomba kifejlesztését, s ezzel Heisenberg kutató munkáját támogassa. Valószínűleg a német fizikusban származásának köszönhetően jelentős aggályok életek annak kapcsán, hogy fejlesztései végül nem e világméretű pusztításokra lesznek felhasználva, ezért sokak szerint, nem úgy fejlesztette a programot, hogy az a nácik számára a kívánt eredményt meghozhatta volna. 

Később a brit jegyzőkönyvekből készült jelentések szerint, valószínűleg Heisenberg a számítások során nem vette figyelembe az uránium kritikus tömegét, s ez eredményezhette azt, hogy nem sikerült neki az atombomba feltalálása. A hirosimai atombomba robbanás híre viszont meglepetésszerűen érte a fizikust, aki nem titkolva meglepetését úgy vélte, hogy a hír csak propagandafogás, amellyel a britek arra lettek volna kíváncsiak, hogy mit tud a fizikus az atombombáról, s annak előállításával kapcsolatosan. 

A hír viszont igaz volt. Niels Bohr is Heisenbergtől értesült az atombomba létezéséről, s bár nem az információ forrása, inkább annak tartalma vetett véget a kettejük között lévő barátságnak, amelyet Bohr azzal magyarázott, hogy a német fizikus semmit sem tett azért, hogy a fegyver kifejlesztését és annak használatát megakadályozza.  Személyisége a német náci történelmi események közepette még mai napig sem tisztázott, viszont tudományos munkásságának eredménye és jelentősége vitathatatlan, bármilyen szempontból is vizsgáljunk azt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten