A, la, ola, kola, skola, iskola - Tölts egy tanévet Angliában!
Érsek Dóra
2007/12/12 12:52
1991 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha stílusosak szerettünk volna lenni, akkor azt írtunk volna: l, ol, ool, hool, chool, school, de a végeredmény akkor is ugyanez lenne, vagyis az alábbi rövidke írás arról, hogy mire számíthat az ember, ha Angliában készül, hogy ott végezzen el egy tanévet. Sokak számára a szigetország az ígéret földje, s ha már mi is megvetettük a lábunkat az Egyesült Királyságba egy kis időre, akkor üljünk be az iskolapadban, s nézzünk körül az iskolák és képzések között a diákok szemével.

Még mielőtt rátérnénk a lényegre, vagyis, hogy milyen lehetőségeket kínál egy középiskolát elvégzett diák számára Anglia, érdemes jobban szemügyre venni, milyen keretek között, s hogyan épül fel az angol oktatás a szigetországban. Kezdjük talán azzal, hogy Angliában és Walesben akár csak hazánkban is lehetőség van arra, hogy a gyerekek részt vegyenek egy az általános iskolát megelőző felkészítésen. Ez a felkészítés 2 éves kortól 5 éves korig tart, ami természetesen nem kötelező, viszont nem árt, abban az esetben, ha a szülők szeretnék, hogy a gyermekük már egyfajta előképzettséggel kezdje meg az általános iskolát. 

Az oktatás 5 éves és 16 és kor között kötelező, ez tehát az általános tankötelezettséget jelenti, s ahogy ez mindenki számára kitűnik, ez az időszak a szigetországban korábban veszi kezdetét, mint hazánkban. A kötelező oktatás az alapfokú (primary) valamint az alsó középfokú oktatási szakaszt jelenti, s ebből is az alapfokú tudás elsajátításának időszaka 5-től 11 éves korig tart, tehát ez jelenti nagyjából azt a fajta iskolai szakaszt, amelyet nálunk az általános iskola alsós tagozata. Az alsó középfokú oktatás 11 éves kortól 16 éves korig tart, de ezeket az éveket a diákok saját döntésük alapján különböző iskolatípusokban tölthetik el, vagyis választhatnak a comprehensive school, grammar school, secondary modern school, technical school között. 

A továbbtanulás szempontjából azonban a legtöbb diák az általános középiskolában, vagyis a comprehensive school-ban tanul tovább. Ha az általános tanulmányaikat befejezték, vagyis elérték a 16 éves kort, s még mindig tovább szeretnének tanulni, akkor a nebulók folytathatják tanulmányaikat tovább a saját középiskolájukban, vagy pedig a kötelező oktatás utáni különböző képzések valamelyik típusában. 

Ezen iskolatípusok bármelyike biztosítja azt, hogy a diák, ha úgy dönt a későbbiekben tovább tudjon tanulni valamilyen felsőfokú intézményben, egyetemen vagy főiskolán. Az angol oktatási rendszer 3 tantárgyat sorol az alaptantárgy kategóriába, a többit pedig az alapozó tantárgyak közé.

Ezek a tantárgyi órák a tanítási idő 80 százalékát teszik ki, a többit a diákok személyiségének fejlesztésére fordítják. A tanulók értékelése különböző tesztek megoldásával valamit záróvizsgák letételével történik, a bizonyítványokban pedig a vizsgán elért eredmények betűjelét is feltüntetik. Ezek tehát a lényeges elemei az angol oktatásnak, s most lássuk, hogy mi a helyzet, ha úgy dönt az ember, hogy nekivág a középiskola elvégzése után egy angliai tanévnek. 

A Transculture nevű csoport, olyan diákoknak kínál lehetőséget, akik a következő tanévben, 2008. szeptemberétől, az alábbi tárgyakat szeretnék főiskolai vagy egyetemi szinten tanulni az Egyesült Királyságban: 

 • Borászat 
 • Egészségügy 
 • Élelmiszergyártás/technológia
 • Informatika 
 • Mezőgazdaság 
 • Mérnöki ismeretek 
 • Művészet és design 
 • Turizmus 
 • Ügyfélszolgálat 
 • Üzleti és gazdasági ismeretek 
 • Vendéglátás és élelmezés 

Ezek egy,- illetve kétéves tanfolyamok, amelyeket különösen pályakezdő fiatalok figyelmébe ajánlanak. A diákok miután befejezték a kurzusokat, folytathatják tanulmányaikat nagy-britanniai egyetemeken, vagy visszatérhetnek Magyarországra, ahol ezzel a képzéssel javulnak munkavállalási lehetőségeik. A 19. év alatti fiatalok az EU tagországokban 2008. szeptember 1-jétõl tandíjmentesen tanulhatnak, viszont az ellátás és a szállás költségeit a diákoknak kell fizetni. 

Az Angliában tanuló fiatalok azonban vállalhatnak munkát, amellyel a költségeik egy részét fedezni tudják. Fontos megemlíteni, hogy csak olyan diákok jelentkezését tudják elfogadni, akik B2 szintű (haladó) érettségi angol vizsgára jelentkeztek 2008-ben, és sikeresen levizsgáznak, vagy rendelkeznek valamilyen hasonló nyelvi szintű nemzetközi nyelvvizsgával. Az első magyar diákok, akiknek a társaság eddig segített az angliai továbbtanulásuk előkészítésében most kezdik tanfolyamaikat valamelyik partnerintézményben. 

Kilenc angliai intézménnyel van a csoportnak kapcsolata, amelyek Internetes elérhetőségei megtalálhatók a honlapon - www.transculture.eu. Ezen további részletes tájékoztatás is található a szolgáltatásokkal kapcsolatosan, s amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, ne habozz ellátogatni a honlapra.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten