A legfiatalabb riporterek – középiskolások az EU-ról
2016/06/06 08:00
1159 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Parlament támogatásával 2015 szeptemberében meghirdetett diákújságíró verseny, a Diák rEPorters több mint harminc középiskolai „szerkesztőség” több mint háromezer diákját mozgatta meg közel fél év alatt.

diak-reporters

A kétfordulós verseny első fordulójában a pályázóknak az Európai Parlament által is tárgyalt olyan témát kellett feldolgozniuk, amely közvetlenül érinti vagy érdekli az iskola diákjait (például a migráció, környezetvédelem, ifjúság és oktatáspolitika, vagy nemek közötti egyenlőség). A cél az volt, hogy széles körű vitát, párbeszédet indítsanak a témában, amelyhez bármilyen kommunikációs csatornát és eszközt felhasználhattak – természetesen elsősorban online felületeken, főként saját honlapon és a közösségi médiában jelentek meg a kiválasztott témák, írott anyagként vagy multimédiás tartalomként. Az első fordulóban hét regionális győztest választottak ki, akik részt vehettek egy háromnapos médiatréningen, ahol a videóvágástól az interjúkészítésig, a közösségi média használatától a tudósítások megírásáig sok elméleti és gyakorlati szakmai tudást és támogatást kaptak elismert szakértőktől.

A verseny második fordulójában a regionális győztes szerkesztőségek iskolájában egész napos európai uniós tematikájú iskolanapon az iskola osztályai versenyeztek egymással, miközben a középiskolás újságírók folyamatosan dokumentálták a vonatkozó iskolanapi eseményeket, videofelvételeket, interjúkat, fotódokumentációt, infografikákat készítettek, valamint a témában cikket írtak, amelyeket az iskolai, városi vagy regionális újságban, online felületeken, helyi televízióban, rádióban jelentettek meg.  Az iskolanapról készített összefoglalók, hírek, tudósítások alapján választották ki a győztes szerkesztőséget, a The Ice/Bear Project csapatát, amelynek tagjai egy hágai kirándulást nyertek.

De mi foglalkoztatja igazán a mai középiskolásokat az Európai Unióhoz kapcsolódó területeken? A második fordulóba jutott hét regionális csapat a megadott témák közül a napjainkban különösen aktuális menekültpolitika bizonyult a legnépszerűbb kérdéskörnek. Ezt a hétből három, a környezetvédelmet kettő, a két másik témát egy-egy csapat választotta.

A dzsenderológia témakörét választó budapesti Bornemissza Péter Gimnázium „The Group” csapata iskolanapját Deutsch Tamás EP-képviselő nyitotta meg, akivel videóinterjút is készítettek a választott témához kapcsolódóan. Különösen profi módon dolgozta fel a migrációs témát a pécsi PTE Gyakorló Gimnázium Babitsosok a migrációról elnevezésű csapata.  A verseny után is aktív, videóinterjúkat is tartalmazó Facebook-oldaluk, honlapjuk és Youtube-csatornájuk mellett a második fordulóra színvonalas, magyar és német nyelvű blogot is indítottak a témáról, amelyben a különböző vélemények megismerésére fektettek hangsúlyt. Hasonlóan igényes honlapot készített a szintén a bevándorlás kérdéskörét bemutató gyulai Erkel Ferenc Gimnázium Greporters nevű csapata, akik egy Röszkén szolgálatot teljesítő rendőrrel is interjút készítettek. A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola Életrevalók elnevezésű diákszerkesztősége pedig egy alaposan kidolgozott migrációs kisokos összeállításával igyekezett növelni a tisztánlátást a témában.

A végső győztes The Ice/Bear Project szerkesztősége a környezetvédelemmel foglalkozott. A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium csapata a téma iránti fásultságot kívánta feltörni egyedi megközelítésével: a kis lépések taktikájával hívják fel a figyelmet azokra az apró tevékenységekre, amelyekkel minden ember napi szinten hozzájárulhat környezete védelméhez és javításához. A csapat honlapot és Facebook-oldalt is működtetett, újságot jelentetett meg, több videót forgatott, figyelemfelkeltő akciókat szervezett, illetve számos aktuális környezetvédelmi témához is ötletesen nyúlt, helyszíni riportokat, interjúkat készítve az adott kérdéskör szakértőivel.

diak-reporters2

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten