A lélek húrjain - Virginia Woolf
Kormos Edit
2007/10/05 22:57
1981 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Aki látta már az Órák című filmet, vagy olvasta Michael Cunningham Pulitzer-díjas regényét, annak Virginia Woolf neve hallatán előhömpölyöghet képzeletében egy erős sodrású folyó, melynek hínáros mélyén viszi az áramlat az írónő törékeny testét. Ám mi minden történt e tragédia előtt?

Virginia Woolf 1882-ben látta meg a napvilágot Londonban, akkor még Adelina Virginia Stephen néven. Családja valódi szellemi fészek, amolyan ízig-vérig értelmiségi légkörben nevelkedik: édesapja, Sir Leslie Stephen a kor híres kritikusa, irodalmár-filozófusa; édesanyja, Julia Duckworth Anglia egyik legnevesebb könyvkiadó családjának leszármazottja. Talán nem meglepő, hogy a kis Virginiát nem járatták iskolába, helyette szülei tanították, hatalmas műveltségéhez pedig édesapja gazdag könyvtára szolgáltatott alapot. Édesanyja korai halála - Virginia mindössze 13 éves volt ekkor - mély nyomot hagyott benne. Édesapjával való kapcsolata bár nem volt éppen felhőtlen, sőt többek szerint az apa igencsak elnyomta kamaszodó lányát, azonban a férfi 1904-ben bekövetkező halála mégis rendkívül felkavarta őt. Alig telt el két év, s már egyik bátyját is sír takarta. Virginiát mélységesen megrázták a történtek, végül idegösszeomlást kapott.

Vérrokonainak halála egy kevésbé érzékeny embert is összetört volna, nemhogy egy olyan túlfinomult lelket, mint Virginia. 1912-ben ment feleségül Leonard Woolfhoz, az íróhoz. Kapcsolatuk sokkal inkább baráti, mint házastársi volt. A férfi teremtette meg Virginia számára az alkotáshoz szükséges nyugalmat, békét. S ha a szerelemben nem is, a szakmájukban igazi partnerek voltak.

Virginia 1905-től publikált, de első igazán sikeres regényére még további 20 évet kellett várni. Ekkor, 1925-ben jelent meg a XX. század egyik alapművének tartott Mrs. Dalloway. 1927-ben írta meg esszészerű naplóját, ami Saját szoba címen jelent meg később. Hasonlóan első jelentős regényéhez, ebben a művében is a női lét elemi problémáit és kérdéseit feszegeti woolfi finomsággal és érzékenységgel. Ugyanebben az évben jelent meg A világítótorony című regénye, mely a tárgyak különös, eseménytelennek tűnő életéről és emberi lét szemszögéből nézve mégis örök maradandóságáról szól.A modern angol regény egyik legkülönösebb darabját, az 1928-ban megjelent Orlandót is Virginia Woolf neve fémjelzi. Ennek a különös szépségű regénynek a hőse 400 éven keresztül él, és tapasztalja a világot. S ha mindez nem volna még elég: eleinte mint férfi, majd egy reggeli ébredés után immár nőként - testben és lélekben. Az 1931-ben jelent meg a Hullámok című regénye, amit többen inkább lírai, mint epikus művének tartanak. Ez a regény hozta meg számára a legnagyobb elismerést, s tette a korabeli angol irodalmi élet egyik vezéregyéniségévé.

Irodalmi alkotásai mellett nagy jelentőséggel bírt kritikusi pályafutása is. Virginia mintegy 35 éven át volt Times Literary Supplement kritikusa. E köré a lap köré - s természetesen az egyre népszerűbb írónő köré - csoportosult az úgynevezett Bloomsbury-kör. Bloomsburynek nevezték ugyanis azt a londoni negyedet, ahol Woolfék éltek. Olyan radikálisabb értelmiségiek voltak e kör tagjai, akik szembefordultak az álszent és prűd angol társadalommal, s előszeretettel karikírozták azt.Regények, kritikák, esszék - de ne feledkezzünk meg a könyvkiadásról sem! Anyai ágon a könyvkiadást hagyományos családi foglalkozásnak tekinthettük, így nem csoda, hogy hamarosan Virginia és férje is belefognak ebbe a munkába. 1917-ben alapították meg Hogarth Press néven könyvkiadó vállalkozásukat. Gorkij, Rilke, Freud, T.S. Eliot és Robert Graves műveit is megjelentették, de ami számunkra még értékesebbé teheti munkájukat, hogy ők publikálják a Szigetországban elsőként Az ember tragédiáját angol nyelven. Ráadásul máig is létező e szóban forgó kiadó.

Azonban hiába bontakozott ki egyre bátrabban tehetsége, Virginiát visszatérő depresszió- és migrénrohamok kínozták. A modern orvostudomány poszthumusz diagnózisa erre a túlérzékeny, szélsőségesen hullámzó és idegösszeroppanások gyötörte lélekre a bipolaritás. A bipoláris betegek jellegzetes habitusát tükrözik Virginia regényei is, csakúgy, mint rokoni és baráti kapcsolatai valamint házassága.1940-ben bombatalálat érte a londoni lakásukat, s a végső menedéknek tekinthető rodmelli kertjüket is. Gyenge idegei végsőkig feszültek. Alig pár hónap múlva, 1941 tavaszán pattant el a húr: Virginia Woolf ballonkabátjának zsebeit kövekkel tömte tele, s így sétált bele az erős sodrású Ouse folyó hideg vizébe.Lírai halál egy prózai világban. Mégis emblematikus pillanat. Egy életet sűrít össze ez a néhány perc. Ahogy egy életet sűrített össze Virginia Mrs. Dalloway egy napjába, s ahogy három életet fűzött fel egyetlen nap történéseibe az Órák című film is...

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten