A LocalSystem fiók IV.
2004/12/06 20:31
607 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A sorozatban eddig felsorolt - az összes arányában eltörpülő mennyiságű - szervízek közös tulajdonsága az volt, hogy nem a LocalSystem fiókot használták. Kezdjük el felmérni, miért ekkora sláger ez a fiók és melyek azok a szervizek, amelyek csak ezzel a hagyományos szolgáltatásfiókkal üzemelnek.

Background Intelligent Transfer Service (folytatás)

A szerviz a LocalSystem fiókot használja, azonban az alapértelmezés szerint a BITS folyamatok az aktív felhasználó biztonsági környezetében működnek, illetve beállítható a proxyra vonatkozó hitelesítési információ. A BITS támogatja a Basic, az NTLM, a Digest és a Passport hitelesítést és a protokollok közül a HTTP-t és a HTTPS-t egyaránt. A beállításokra a GUI-n működő alkalmazás híján a bitsadmin.exe parancssori programot használhatjuk (igaz kicsit nehézkesen, mert elsőre rémisztő a kb. 34 millió opció :D). Ez az eszköz az adott operációs rendszer Support Tools csomagjában található meg (az RTM XP-ben az 1.0, a Windows Server 2003-ban az 1.5), és a SUS csomag is tartalmazza. Jó tudni, hogy az 1.5-ös verzió már a Csoportházirendból is szabályozható, igaz csak szerényen (engedélyezés/tiltás illetve a 90 napos gyári inaktívitás érték csökkenthető), valamint már felfelé is tud tölteni, persze csak akkor, ha van IIS és feltelepítettük a hozzá való BITS Server Extension-t. A Windows XP SP2-vel megjelent a BITS 2.0 változata, amellyel egy új opció is megjelent a Csoportházirendben - a maximális sávszélesség használat mértéke. A szolgáltatás igény szerint, hívásra indul, majd amikor az összes letöltés megtörténik, automatikusan le is áll. Ha leállítjuk vagy letiltjuk, akkor értelemszerűen pl. az Automatikus frissítés szolgáltatás vagy az MSN Explorer nem tudja kihasználni az automatikus letöltések optimalizálására, azaz ezek helyett marad a hagyományos letöltési mechanizmus, amelyet kézzel nekünk kell indítani, hiszen a BITS nem adja át pl. az Internet Explorernek a queue managerbe berakott feladatokat.

Clipbook (Vágókönyv)

 • A szerviz rövid neve: ClipSrv
 • Az alkalmazás neve: clipsrv.exe
 • Függés: Network DDE, Network DDE DSDM
 • Függesztés: -
 • Porthasználat: -
 • Alapértelmezett indítás: letiltva

Talán egy kevésbé izgalmas szolgáltatás következik, amely lehetővé teszi a Clipbook Viewer számára azt, hogy létrehozzon és megosszon "oldalakat" amelyeket egy távoli számítógépről ezek után megtekinthetőek lesznek. Ezt kifejezetten a Távoli asztal vagy egy terminálkapcsolat esetében használjuk a vágólap megosztására. A megosztott vágólap tartalmát a rendszer szinkronizálja a helyi vágólapéval, azonban állományokat és mappákat átvitelére nem, csak szöveges és képi adatok kezelésére használhatjuk. A szerviz alapértelmezés szerint le van tiltva, ezért ekkor a vágólap is csak helyben használható. Ha nem muszáj, ne is változtassunk ezen az állapoton.

COM+ Event System (COM+ Eseményrendszer)

 • A szerviz rövid neve: EventSystem
 • Az alkalmazás neve: es.dll (svchost.exe)
 • Függés: Remote Procedure CallFüggesztés: System Event Notification, Window Internet Name Service, DHCP Server, COM+ System Application
 • Porthasználat: -
 • Alapértelmezett indítás: kézi, elindítva

Ez a szerviz a programozási oldalhoz áll közelebb inkább, és az üzenetkezelésben van komoly szerepe. A COM+ eseményszolgáltatói (publishers) által generált értesítéséket kapják meg az erre "feliratkozók" (subscribers) ennek a szolgáltatásnak a segítségével. A szerviz tárolja is ezeket a különböző eseményszolgáltatóktól érkező esemény információkat, abból a célból, hogy a subscriberek által lekérdezhető váljon. Gyakorlatilag ez a szerviz egy COM+ alkalmazás, ami csak azért vált szolgáltatássá, hogy a rezidensen elérhető legyen. Ha letiltjuk, akkor néhány alkalmazás (WINS, DHCP Server) biztosan nem működik tovább, de pl. a Volume Snapshot szolgáltatás, vagy a Media Player sem, illetve még olyan extrém szoftverekkel is lesz probléma, mint pl. a Bootvis.exe. Valamint, ebben az esetben egy visszatérő DCOM hiba bejegyezésssel is számolhatunk az eseménynaplóban.

COM+ System Application (COM+ rendszeralkalmazás)

 • A szerviz rövid neve: COMSysApp
 • Az alkalmazás neve: dllhost.exe
 • Függés: Remote Procedure Call, COM+ Event System
 • Függesztés: -
 • Porthasználat: -
 • Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

A COM+ rendszeralkalmazás COM+ szolgáltatásokat tárol, valamint az alkalmazások konfigurációját és nyomkövetését menedzseli. Ha letiltjuk, ezek az alkalmazások nem működnek tovább, azaz az operációs rendszer számára lehetlenné válik bármilyen COM+-t használó program vagy OLE regisztráció üzemeltetése.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten