A Lóczy Balatonfüreden
2004/06/21 10:43
808 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A közel ötven éves gimnáziumban és idegenforgalmi szakközépiskolában az idegen nyelv oktatás és a számítógépes alapismertek kiemelt óraszámban kerülnek a tantervbe. Az itt végzett diákok jó eséllyel kapcsolódnak be a Balaton körüli és környéki turisztikai életébe.

Az iskolában két gimnáziumi osztályt és egy két tanítási nyelvű idegenforgalmi szakközépiskolai osztályt indítottak a 2004/2005-ös tanévben. Az osztályok közül az egyik emelt szintű informatika és angol nyelvi profilú, míg a másik emelt szintű angol, illetve német nyelvi osztály. A két tanítási nyelvű idegenforgalmi osztály egyik fele németül, másik fele angolul tanul. A képzési idő 5+1 éves. A választott nyelvet a 9. évfolyamon 18 órában tanulják a felvételt nyert tanulók, így a felsőbb évfolyamokon a történelem, civilizáció és vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportos alapozó ismereteket képesek lesznek adott nyelven tanulni. A 13. évfolyam végén tett sikeres érettségi vizsga után választhatnak, hogy valamelyik felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat, vagy maradnak az intézményben, és egy év az idegenforgalmi technikus képesítést szereznek. Mindhárom osztályban a második választható idegen nyelv: német, angol, vagy francia. A két gimnáziumi osztályba és a két tanítási nyelvű idegenforgalmi szakközépiskolai osztályba jutás feltétele a 8. osztály elvégzését tanúsító bizonyítvány és a sikeres felvételi vizsga.

A megyei, területi és az országos tanulmányi versenyek eredményeit az egyéni elbírálás alapján, valamint az állami alapfokú A vagy B vagy C típusú nyelvvizsgákat plusz ponttal veszik figyelembe. Az elérhető pontszám a felvételi vizsgán nyújtott teljesítmény és az általános iskolai jegyek alapján tevődik össze. A hozott pontokat a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi bizonyítványa alapján számolják. A készségtárgyakat kivéve minden jegy számít.Az iskola 1999-től ECDL vizsgaközpontként működik. A két tanítási nyelvű szakközépiskolai osztály minden tanulója vagy felsőfokú, vagy középfokú nyelvvizsga bizonyítványt kap, ha sikeres érettségit tesz a két tanítási nyelvű oktatás alapelvei szerint. Ezekben az osztályokban az adott idegen nyelvből évente a tanulóknak vizsgát kell tenni a nyelvtanárokból álló bizottság előtt. Az itt szerzett jegy az évvégi minősítésben 20%-kal számítódik be.

A helyi önkormányzatok rendszeres támogatásaira javasolja a rászoruló diákokat az iskola. A szociális juttatások iskolai alapítványokból is folyósíthatók. A támogatás odaítélésére a diákönkormányzat, az iskolaszék és a tantestület együttesen tesz javaslatot írásban az Alapítvány kuratóriuma számára. Lányok részére diákotthoni elhelyezést tudnak biztosítani, a fiúknak a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola kollégiumában van lakhatási lehetőség..

  • Cím: Lóczy Lajos Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 40.,Tel.: 87/342-883 Fax: 87/342-883, E.mail: loczy@loczy.sulinet.hu


Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten