A Magyar Szakképzési Társaság tevékenységéről
2004/04/14 13:42
717 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Vajon ki dönti el, hogy mely szakmák kerülnek az Országos Képzési Jegyzékbe? Ki véleményezi például az Szakmunkástanulók Közismereti Versenyét? Néhány szó a szakképzés egyik meghatározó intézményéről.

A Magyar Szakképzési Társaság folyamatosan részt vesz az Országos Képzési Jegyzék megújítását célzó munkálatokban. Ennek a szervezeti bázisa ma már egyre inkább a Nemzeti Szakképzési Intézethez (NSZI) kötődik, de munkakapcsolatban vannak az FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézettel, valamint az Egészségügyi Továbbképző Intézettel is. Az Országos Képzési Jegyzék szakmacsoport-bizottságainak mindegyikébe delegálnak MSZT-képviselőt, szakértőt. Több társszervezet kér segítséget az MSZT - től például szakmai támogató nyilatkozattal kapcsolatban egy szakma OKJ-ba való bekerülése érdekében.

Az NSZI megbízásából véleményezik a szakmai tanulmányi versenyek meghirdetését, és a versenyzsűrikben is gyakran szerepelnek MSZT-tagok. Hagyománnyá vált, hogy társaság évről évre támogatja a Szakmunkástanulók Közismereti Versenyét. Évről - évre megszervezik a Szakképző Iskolák Igazgatóinak Országos Fórumát, illetve más szakmai konferenciák szervezésébe is bekapcsolódnak. Tagjaikat gyakran kérik fel előadások megtartására. Az elnökség következetes rendszerességgel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy általában kéthavonta tart egy több napirendi pontra kiterjedő és írásban is előkészített anyagok tárgyalására koncentráló ülést. Ezt kiegészíti a szűkebb elnökség munkája, ami havi rendszerességgel az elnökségi ülések közötti időszakot tekinti át, és készíti elő az elnökségi ülést.

A másik lényeges dimenzió a tagozati rendezvények köre. Egyre több tagozat kezdeményez szakmai jellegéből adódóan fontos fórumokat, amelyek szintén a társaság neve alatt kerülnek megszervezésre. Jelenleg még változatlanul erős dominancia jellemzi az állami kezdeményezésű tanácskozásokat, konferenciákat, a magyar szakképzési, szakmai közéletben feltételezhetően második legerősebb fórumteremtő szervezet a Magyar Szakképzési Társaság. A tagozatok egy része átalakulás előtt áll. Megújult a Felnőttképzési tagozat, melyhez a későbbiekben csatlakozhat a Felsőfokú tagozat. A Könnyűipari tagozat bekapcsolódott az Ipari tagozat munkájába, és felvetődött a Speciális szakiskolai és a Másképp mester tagozat szövetsége is.

A Magyar Szakképzési Társaság sok szálon kötődik különböző hazai és külföldi szervezetekhez. Szoros a kapcsolat a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségével. Választott tagjai az Országos Köznevelési Tanácsnak, delegációs lehetőségük van a Pedagógus Továbbképzési és Akkreditációs Bizottságban. Nemzetközi szinten az Európai Szakképzési és Továbbképzési Szervezettel való kapcsolat kulcsfontosságú, ami elsősorban német relációban teszi lehetővé az együttműködést. A tagozati élet szintjén mérhető együttműködést alakult ki a Leonardo-, Socrates- és a Phare-programokban jelentős projektekben és támogatásokban is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten