A 'Montblanc-ember' és a műlovarnő esete
Farkas Judit
2007/11/11 13:52
1852 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A "Montblanc-ember" élete - ahogy Ady nevezte a Húsz év múlva c. vers nyomán Vajda Jánost -, két asszony igézetében telt. Az egyikük múzsa lett, bár erre soha nem vágyott; másikuk bár kívánta, nem kaphatta meg ezt az álomszerepet.

Az egyikük mindig a maga útját járja; a másikuk sorsa azonban összegabalyodik egy rövid időre a költőével. Az egyik főúri szeretőből lett műlovarnő; a másik cselédből lett úrilány, hogy aztán még mélyebbre zuhanjon. Az egyiküket Ginának keresztelte a költő versfüzére, míg a másik maradt csak Róza.Az egyikük mindig a maga útját járja; a másikuk sorsa azonban összegabalyodik egy rövid időre a költőével. Az egyik főúri szeretőből lett műlovarnő; a másik cselédből lett úrilány, hogy aztán még mélyebbre zuhanjon. Az egyiküket Ginának keresztelte a költő versfüzére, míg a másik maradt csak Róza. Gináról, teljes nevén Kratochvil Georgináról meglehetősen keveset tud az irodalomtörténet, mert életének eseményeit két meglehetősen elfogult ember görbetükrén át szemlélhetjük. Az egyik a benne múzsáját, tiszta szerelmét látó költő; a másik pedig egy érzéseiben és hiúságában sértett féltékeny asszony, aki egyedüli vagy legalábbis egyenrangú múzsa szeretett volna lenni Vajda életében.
Gináról, teljes nevén Kratochvil Georgináról meglehetősen keveset tud az irodalomtörténet, mert életének eseményeit két meglehetősen elfogult ember görbetükrén át szemlélhetjük. Az egyik a benne múzsáját, tiszta szerelmét látó költő; a másik pedig egy érzéseiben és hiúságában sértett féltékeny asszony, aki egyedüli vagy legalábbis egyenrangú múzsa szeretett volna lenni Vajda életében.
Vajda János portréja Ami bizonyos, Gina korán félárvaságra jutott. Nevelőanyja azonban nem a gonosz mostohák sorába tartozott, mindent elkövetett, hogy mostohalánya előnyös házasságra tehessen szert. Bécsbe vitte magával, ahol rokonaikon keresztül bevezette őt a társasági életbe, valamint a művészvilágba. Itt ismerkedhetett meg Vajdával. S bár a költő első pillantásra életre szóló sebet kapott, a szépsége teljében lévő Ginát nem érintette meg Vajda: egy volt csak számos rajongója közül. S rajongók között akadtak igen rangosak is: egy Esterházy gróffal pedig nem vehette fel a versenyt a kevéssé módos költő. Gina tehát elkelt: grófja után költözött Bécsbe egy szerencsés házasság reményében. E házasság azonban soha nem köttetett meg.
Ami bizonyos, Gina korán félárvaságra jutott. Nevelőanyja azonban nem a gonosz mostohák sorába tartozott, mindent elkövetett, hogy mostohalánya előnyös házasságra tehessen szert. Bécsbe vitte magával, ahol rokonaikon keresztül bevezette őt a társasági életbe, valamint a művészvilágba. Itt ismerkedhetett meg Vajdával. S bár a költő első pillantásra életre szóló sebet kapott, a szépsége teljében lévő Ginát nem érintette meg Vajda: egy volt csak számos rajongója közül. S rajongók között akadtak igen rangosak is: egy Esterházy gróffal pedig nem vehette fel a versenyt a kevéssé módos költő. Gina tehát elkelt: grófja után költözött Bécsbe egy szerencsés házasság reményében. E házasság azonban soha nem köttetett meg.
A bécsi társaság nem fogadta be Ginát, a polgárlányt, s a 65 éves gróf családja is aggódva figyelte az eseményeket. Esterházy Miklós végül nem vette sem el, sem pedig bele a végrendeletébe a lányt, de csinos kis vagyont biztosított neki. Gina alig huszonkilenc éves, mikor végső útjára kíséri kitartóját. Vagyona azonban megmarad. Bár Bécs nem foglalkozik tovább az Esterházy-szeretővel, Gina mégis úri módon éli életét: palotát bérel, lovagol, cselédek várják parancsát. A szép álom azonban egyszer véget ér. Gina egy cirkuszba fekteti pénzét, ahol ő maga is fellép mint műlovarnő. A cirkusz csillaga azonban még mielőtt felívelt volna, hanyatlani kezd - a sikertelenség felemészti vagyonát.A bécsi társaság nem fogadta be Ginát, a polgárlányt, s a 65 éves gróf családja is aggódva figyelte az eseményeket. Esterházy Miklós végül nem vette sem el, sem pedig bele a végrendeletébe a lányt, de csinos kis vagyont biztosított neki. Gina alig huszonkilenc éves, mikor végső útjára kíséri kitartóját. Vagyona azonban megmarad. Bár Bécs nem foglalkozik tovább az Esterházy-szeretővel, Gina mégis úri módon éli életét: palotát bérel, lovagol, cselédek várják parancsát. A szép álom azonban egyszer véget ér. Gina egy cirkuszba fekteti pénzét, ahol ő maga is fellép mint műlovarnő. A cirkusz csillaga azonban még mielőtt felívelt volna, hanyatlani kezd - a sikertelenség felemészti vagyonát. Műlovarnő Seurat festményén Gina életének utolsó akkordjáról keveset tudunk. Talán gondnoknő lett Pesten egy mulatóban, vagy főbérlőként adott ki szobákat - nem tudni. Csak annyi bizonyos, hogy 1910-ben petefészekrákban elhunyt. Tizenhárom évvel élte túl Vajdát.Gina életének utolsó akkordjáról keveset tudunk. Talán gondnoknő lett Pesten egy mulatóban, vagy főbérlőként adott ki szobákat - nem tudni. Csak annyi bizonyos, hogy 1910-ben petefészekrákban elhunyt. Tizenhárom évvel élte túl Vajdát. Bartos Róza harminchat évvel élte túl férjét. Az asszony életének "utolsó" negyvenhét éve azonban nyomorban telt el, bár két évre úriasszony lehetett. 1880-ban vette feleségül Vajda Bartos Rózát, azonban igen korán megindultak a pletykák az ifjú asszony múltjáról. Többen állították: Vajda kurtizánt vett el. Bartos Róza harminchat évvel élte túl férjét. Az asszony életének "utolsó" negyvenhét éve azonban nyomorban telt el, bár két évre úriasszony lehetett. 1880-ban vette feleségül Vajda Bartos Rózát, azonban igen korán megindultak a pletykák az ifjú asszony múltjáról. Többen állították: Vajda kurtizánt vett el.Róza valóban nem rendelkezett hibátlan múlttal, bár cselédlányként dolgozott anyjával együtt, arról viszont nem tudunk, hogy prostituáltként tartotta volna el magát. Valóban belekeveredett azonban egy kilátástalan kapcsolatba, melynek gyümölcsét magával is hurcolta: egy törvénytelen kisfiút. Terhesen sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, végül a gyermeket dajkaságra adta.
Róza valóban nem rendelkezett hibátlan múlttal, bár cselédlányként dolgozott anyjával együtt, arról viszont nem tudunk, hogy prostituáltként tartotta volna el magát. Valóban belekeveredett azonban egy kilátástalan kapcsolatba, melynek gyümölcsét magával is hurcolta: egy törvénytelen kisfiút. Terhesen sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, végül a gyermeket dajkaságra adta.
A Montblanc csúcsai Mikor megismerkedett Vajdával, megpróbálta múltját teljes titokban tartani. Az állította, hogy zárdában nevelkedett, s most anyjával él. Vajda szerelemre lobbant a gyönyörű lány iránt, s néhány hónap után feleségül is vette. Alig telik el azonban ismét néhány hónap, s kiderül: nem egymáshoz valók. Vajda nem érzi szellemi értelemben partnernek feleségét, Róza pedig egyre nehezebben viseli férje rigolyáit és "elődje", az örök Ginával való konkurálást. Ráadásul hamarosan fellebben a fátyol múltjáról is. A becsapott Vajda válópert indítványoz.
Mikor megismerkedett Vajdával, megpróbálta múltját teljes titokban tartani. Az állította, hogy zárdában nevelkedett, s most anyjával él. Vajda szerelemre lobbant a gyönyörű lány iránt, s néhány hónap után feleségül is vette. Alig telik el azonban ismét néhány hónap, s kiderül: nem egymáshoz valók. Vajda nem érzi szellemi értelemben partnernek feleségét, Róza pedig egyre nehezebben viseli férje rigolyáit és "elődje", az örök Ginával való konkurálást. Ráadásul hamarosan fellebben a fátyol múltjáról is. A becsapott Vajda válópert indítványoz.
Vajda kései portréja Úgy tűnik, Róza hűséges feleség volt, férje mégsem tudott megbirkózni a tudattal, hogy mást is ölelt előtte. A válóper közben többször is felkeresik egymást: Nehezen szakadnak el a szálak. Vajda ügyvédje kezében azonban az olló: a csalódott Vajda szabad kezet ad neki, hogy minél hamarabb záródjon a per. Az ügyvéd ekkor már Róza prostituált múltjáról beszél. Folt, melynek lemosásához Róza élete hátralevő 47 éve sem bizonyul elegendőnek.Úgy tűnik, Róza hűséges feleség volt, férje mégsem tudott megbirkózni a tudattal, hogy mást is ölelt előtte. A válóper közben többször is felkeresik egymást: Nehezen szakadnak el a szálak. Vajda ügyvédje kezében azonban az olló: a csalódott Vajda szabad kezet ad neki, hogy minél hamarabb záródjon a per. Az ügyvéd ekkor már Róza prostituált múltjáról beszél. Folt, melynek lemosásához Róza élete hátralevő 47 éve sem bizonyul elegendőnek. Jóval Vajda halála után Róza emlékiratokat ír: kissé elferdítve a múltat, de mindenképp a tisztázás reményében fáradhatatlanul dolgozik rajta. Kiadót keres, de sokan azzal utasítják vissza, hogy ízléstelen lenne a magánéletük nyomtatott kiteregetése. Róza 1933-ban meghal. Egyetlen barát vagy ismerős sem állt sírja mellett. Jóval Vajda halála után Róza emlékiratokat ír: kissé elferdítve a múltat, de mindenképp a tisztázás reményében fáradhatatlanul dolgozik rajta. Kiadót keres, de sokan azzal utasítják vissza, hogy ízléstelen lenne a magánéletük nyomtatott kiteregetése. Róza 1933-ban meghal. Egyetlen barát vagy ismerős sem állt sírja mellett.

Az egyiknek sikerült... Az egyiknek sikerült...

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten