A nefron működése
Halász László
2003/03/31 08:00
28993 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Belső környezetünk állandóságának biztosítása a veséinket felépítő nefronok feladata. De mi is az a nefron? Hogyan működik?
  • Az animáció letölthető innen.
  • A cikkhez kapcsolódó feladatlap letölthető innen.

A nefronok

A vese funkcionális egységei a nefronok, egy-egy vesénkben kb. 1,2 millió nefron található. Felépítésüket tekintve három fő részből állnak: vesetestecske, elvezetőcsatorna és a gyűjtőcsatorna. Működésük jellegét tekintve három részfolyamatra oszthatók: szűrletképződés, visszaszívás, aktív kiválasztás.

A vesetestecske működése

A vesetestecske a szűrletképződés helye. A szűrlet az artériás vérplazmából származó fehérjeszegény folyadék. A szűrletképződés a nyomáskülönbségek hatására megy végbe, az áthaladó vérplazma 1/5-e szűrődik át. A vérplazmától abban különbözik, hogy csak minimálisan tartalmaz fehérjéket, összetétele nagyjából megegyezik a szövetközti folyadék összetételével.

A napi 180 liter szűrletből végül átlagosan 1,5 liter vizelet lesz, amelynek összetétele is erősen eltér a szűrletétől.A további mennyiségi és minőségi változások az egyes nefron-szakaszokban az alábbi animáció alapján követhetők végig.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten