A nemhez kötött öröklődés
Nádori Gergely
2005/09/24 08:00
24693 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A klasszikus öröklésmenetek különleges fajtája a nemhez kötött öröklődés. Ebben az esetben a tulajdonságot meghatározó gén a nemet meghatározó kromoszómán van. Ebben a cikkben is interaktív animációk segítik a mechanizmus megértését.

Talán nincs az természettudományokban még egy olyan alaptörvény, ami mellé annyi kivételt lehet sorolni, mint Mendel híres öröklődési törvényeihez. Ez már csak így van, a biológia mindig is slampos hippi volt a pedáns fizika és az elegáns kémia mellett. Mendel három törvénye alól számtalan kivételt találhatunk, elég csak a kapcsolt öröklődésre vagy a különféle génkölcsönhatásokra gondolni. Egy igazán különleges és gyakori kivétel a nemhez kapcsolt öröklődés. Erről abban az esetben beszélünk, ha a kérdéses tulajdonság génje a nemi kromoszómán található. Mint jól ismert, a nemet egy különleges kromoszóma határozza meg. Ez a kromoszóma két változatban létezik (X és Y), az egyes egyedek genotípusa XX vagy XY lehet. Emlősökben az XX a nőstény és az XY a hím, madaraknál pontosan fordítva történik. Az X kromoszómához képest az Y csökevényes, alig tartalmaz géneket.

Rögtön látható, hogy egy X kromoszómán található gén recesszív változata az X'X genotípus esetében rejtve marad, míg az X'Y esetben kifejeződik. Ennek köszönhetően az XY genotípusúakban gyakrabban jelenik meg az adott tulajdonság.Míg az Y kromoszómán alig vannak fontos gének, az X kromoszóma hemzseg tőlük (pontos listájukat itt találhatod). A legnevezetesebb talán a vörös-zöld színtévesztés és a vérzékenység, de a mániás-depressziótól rákokra való hajlamokig sokmindent meghatároznak az X kromoszóma génjei. A színérzékelésről már több esetben is írt a Sulinet, a színtévesztésről részletesen itt, a színek érzékeléséről általában itt. A színtévesztés a szem csapocskáinak hibája, leggyakrabban a vörös és zöld szín elkülönítése válik nehézkessé. Ezt a cikket például így látja egy vörös-zöld színtévesztő. A vérzékenység a véralvadási faktorok hibájából adódik, a leghíresebb eset Viktória királynőé, aki maga is hordozta a tulajdonságot és népes családjában a férfiak között gyakran fordult elő ez a kór (a leghíresebb beteg Alekszej cárevics volt).

A képre kattintva kipróbálhatod, miként működik a nemhez kötött öröklődés. Kirpóbálhatod azt is, miként öröklődik egy domináns tulajdonság az X kromoszómán. Valamint azt is, hogy miként öröklődik egy tulajdonság az Y kromoszómán.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten