A rendíthetetlen vizespohár
Zsigó Zsolt
2003/01/12 21:03
1030 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ugye, hallottál már a rendíthetetlen ólomkatonáról? Igen, Ő is egy mesében szerepelt. A címben említett vizespohár mesében valószínűleg soha nem fog szerepelni, de egy érdekes fizikai kísérletben annál inkább! Most induló sorozatunkban Vida József kedvenc kísérleteit próbálhatod ki Te is!

A testek tehetetlenségét látványosan szemléltető kísérlet.

Szükséges anyagok, eszközök

  • Vastag falú vizespohár,
  • Néhány doboz gyufa
  • 30-50 cm-es favonalzó

A kísérlet összeállítása, bemutatása

Az asztalon levő gyufásdobozra helyezzük rá a vízzel telt poharat, és tegyük fel a kérdést: "Hogyan vehető ki a skatulya a pohár alól, ha sem a dobozt, sem a poharat nem érinthetjük meg kézzel?"!
A megoldás az alábbi: a vonalzó segítségével határozott mozdulattal ki kell ütni a gyufás-dobozt a pohár alól (1. ábra). Gyakorlott kísérletezőnél a feladat nem jelent nehézséget, a doboz elrepül, a pohár az asztal lapjára kerül, s a pohárból nem löttyen ki egy szemernyi víz sem. "Kezdőknél" ajánlott először üres pohárral kísérletezni!
Próbálkozzunk meg több gyufásdobozzal is! Rakjuk egymás tetejére a dobozokat, és az oszlop tetejére a poharat! Mindig a legalsó dobozt üssük ki!
1. ábra Magyarázat: A mozgást a nagy tömegű test (pohár) tehetetlensége miatt nem képes átvenni, mert a súr-lódási erő, ami gyorsítaná, igen rövid ideig hat.

Megjegyzések, kiegészítések

2. ábra

A kísérlet végzésénél a vonalzót nyomjuk erősen az asztal lapjához, így biztosítva, hogy mindig csak a legalsó skatulyát találjuk el.

Több dobozzal végzett kísérletnél a kiütést felváltott irányokban végezzük, különben az oszlop minden ütés alkalmával kicsit elferdül, végül el is borulhat.

Időállóbb a kísérleti eszközünk, ha gyufásdoboz helyett keményfából készítünk fakoron-gokat (esztergával vagy körvágóval). A korong átmérője közel ugyanakkora, mint a pohár talpátmérője, vastagsága pedig 6-8 mm legyen (2. ábra)!
Kis tömegű, (üres műanyag) pohár alól nehéz úgy kiütni a skatulyát, hogy a pohár talpon maradjon. Ekkor az erőhatás idejének csökkentésével (a kiütési sebesség növelésével) kell próbálkoznunk!

Dr. Vida József

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten